Elemzések Ételcsomagolásból autóalkatrész: ez a spirális gazdaság

Ételcsomagolásból autóalkatrész: ez a spirális gazdaság

autopro.hu/V.M. | 2020.11.05 12:20

Ételcsomagolásból autóalkatrész: ez a spirális gazdaság

Fotó: Ford Media Center

Egyre nagyobb figyelem terelődik a fenntarthatóságra, annak részeként pedig a műanyagok újrahasznosítására is. A körforgásos gazdaságban az anyagokat megpróbálják ugyanabban a feladatkörben hasznosítani, azonban a svéd, műanyag csomagolóanyagokat gyártó Scanfill szerint van egy másik lehetőség is, amit spirális gazdaságnak nevez.

Hirdetés

A spirális gazdaságban a műanyagot egy másik felhasználási körben hasznosítják újra, addig ismételve azt, amíg végül az anyag a szerkezetének degradálódása miatt az életciklusa végéhez nem ér, amikor feldolgozzák azt, energiát nyerve belőle. Ez azt jelenti, hogy az ételcsomagolásból például autóalkatrész, később pedig cserép készülhet.

„Semmi nem köti ki, hogy egy samponos flakonból egy másik samponos flakont kell készíteni. Egy ennél sokkal nagyobb képet kell látnunk. Amiről szó van, az a megfelelő anyagok megfelelő helyen használata” – mondta el Oscar Hugoson, a Scanfill ügyvezető alelnöke.

Nagyobb élettartam és kereslet

A spirális gazdaságban az anyagokat olyan feladatkörben hasznosítják újra, amire tulajdonságaik a legalkalmasabbá teszi őket. E módon kitolható a műanyagok életciklusa.

Egy másik előnye a spirális gazdaságnak, hogy az újrahasznosított anyag iránti kereslet növelhető általa, szimplán azért, mert több felhasználási lehetőség is szóba jön, mint a zárt, körforgásos rendszerben.

Ahogy pedig a körforgásosra, úgy a spirális gazdaságra is igaz, hogy a régi műanyagok újrahasznosításával 70-90 százalékkal mérsékelhető a szén-dioxid-kibocsátás összevetve az új műanyag kőolajszármazékból előállításával – írja a PlasticPortal.eu.

„Kérem, ne úgy tekintsünk az elhasznált anyagokra, mint egyszerű szemétre. Egy új területen lehet alkalmazni, és izgalmas üzleti lehetőségek vannak. Az újrahasznosítás soha nem az életciklus vége, hanem valami új kezdete” – fogalmazott Oscar Hugoson.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink