Elemzések Autójuk végleges letétele aggasztja az embereket

Autójuk végleges letétele aggasztja az embereket

autopro.hu/V.M. | 2022.07.02 12:22

Autójuk végleges letétele aggasztja az embereket

Fotó: Pexels

A Continental nemrég készült nemzetközi felmérése szerint az emberek mintegy háromnegyede aggódik amiatt, hogy az emelkedő energiaárak miatt nem fogja tudni megengedni magának, hogy autózzon. Az elektrifikációra és az új technológiákra is kitérő kutatásból az is kiderült, hogy az emberek fele nem kész többet költeni egy környezetbarát autóra, miközben a járművek túl összetetté válásától is tartanak.

Hirdetés

A Continental az infas piackutató céggel együttműködésben immáron a hetedik alkalommal készítette el a reprezentatív Mobilitási Felmérést. 2022 májusában 6000 18-70 év közötti német, francia, norvég, amerikai, japán és kínai lakost kérdeztek meg közlekedési igényeikről.

Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója az eredményekhez hozzáfűzte: „A legfrissebb kutatás eredményei azt mutatják, az emberek világszerte azt szeretnék, hogy a vezetés váljon biztonságosabbá, kényelmesebbé és egyben fenntarthatóbbá. Azonban mindenekelőtt megfizethetőnek kell maradnia.”

Túl drágák az e-autók

Az eredmények alapján a magas költség és a hiányos töltőhálózat a fő akadályai az elektromos autók iránti kereslet növekedésének. A válaszadók 62 százaléka jelezte, hogy a közeljövőben szerinte nem engedheti majd meg magának, hogy egy elektromos autót vásároljon.

Ugyanakkor az emberek többsége nagyon fontosnak tartja, hogy autója környezetbarát legyen, továbbá, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartva készítsék. Másik oldalról viszont a válaszadók többsége nem áll készen arra, hogy többet fizessen az újrahasznált és újrahasznosított anyagokat tartalmazó járművekért – ugyanez vonatkozik a megújuló energiával előállított üzemanyagokra.

A kormánytól várják a megoldást

A megkérdezettek 73 százaléka tart attól, hogy a saját autó már nem – vagy később nem lesz – megengedhető számára a magas energiaárak miatt. 82 százalék továbbá úgy véli, hogy a kormányok feladata, hogy biztosítsa az autóhasználat megfizethetőségét. Ami a környezetbarát mobilitás árának környezetszennyező alá szorítását illeti, az emberek 77 százaléka gondolja úgy, hogy az a kormányok kötelessége.

Az emberek nem mondanának le az autóról

A Continental kutatása arra is rávilágított, hogy a személyautók nagy nyertesei a világjárványnak, és a jövőben is az emberek preferált közlekedési eszközei fognak maradni. A megkérdezettek többsége legalább hetente egyszer autóba ül, míg az USA-ban több mint felük minden nap használja gépkocsiját. Ezzel szemben csak a válaszadók ötöde használ tömegközlekedést legalább heti egy alkalommal, míg naponta csak tízből egy veszi azt igénybe.

Az autók tehát kiemelt pozíciójukat megőrizték, sőt fejleszthetik is: a járvány alatt utazók 60 százaléka mondta azt, hogy a járvány végével akár a mostaninál is többet használhatja autóját.

Kellenek az új kütyük, de csak mértékkel

A kutatás szerint az emberek igénylik az új technológiákat. Többségük szeretné, ha autója csatlakozna az internethez a legújabb szoftverek és közlekedési információk letöltése érdekében, míg megkérdezettek fele az elektromos vezetéstámogató rendszereket kívánatos vagy akár alapvető felszereltségnek tekinti. Ugyanakkor az embereket aggasztja a technológiákból fakadó esetleges kontrollálatlan következmények lehetősége, ahogy az is, hogy az autók kezelése túl összetetté válhat.

„A kutatás által felfedett általános trend, hogy maguknak az autóknak, illetve a beléjük épített technológiáknak is könnyen kezelhetőnek, biztonságosnak és megfizethetőnek kell maradniuk” – állapította meg Gilles Mabire, a Continental Automotive technológiai vezetője.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink