Elemzések Átalakul az ipari munkavégzés rendje

Átalakul az ipari munkavégzés rendje

autopro.hu/D.Á. | 2021.08.01 16:23

Átalakul az ipari munkavégzés rendje

Fotó: Pixabay

A koronavírus okozta elhúzódó gazdasági bizonytalanság, a kiszámíthatatlan beszállítói láncok és az ingadozó vásárlói igények megviselik a gyáripari szereplőket. További problémaként felmerült azonban a korlátozások alatti távmunka hatása – hosszú távon is megváltozhatnak a bevett munkahelyi szokások.

Hirdetés

A gyáripari szektorban ugyan a gyár közvetlen közelében végzett munka a megszokott, a technológiai újdonságok és az automatizálás segítségével már számos mérnöki tevékenység elvégezhető távolról. Ez különösen jó hír azoknak a vállalatoknak, amelyek nehezen találtak jó munkaerőt. A felvételkor előnyös ajánlat a távoli munkavégzés biztosítása, a munkavállalók előtt pedig több lehetőség nyílik meg a nagyobb rugalmasság által. A távmunka természetesen felvet különböző nehézségeket, amiket a vállalati vezetőknek fel kell ismerniük és meg kell oldaniuk, hogy a gyárban és azon kívül dolgozók hatékonyan működjenek együtt a közös célok érdekében.

Tények és tévhitek a termelékenységről

A távmunkában tapasztalatlanabb cégek visszatérő aggálya a termelékenység kérdése. Sok vezető aggódik, hogy személyes ellenőrzés hiányában a dolgozók túl sokat pihennek, vagy nem veszik elég komolyan a munkájukat. Számos tanulmány bizonyítja azonban, hogy a félelmek alaptalanok, a termelékenység általában nő távmunka során. Természetesen a produktivitást továbbra is mérni kell. Így derülhetett ki, hogy a korlátozások alatt például sokan jóval hosszabb munkanapokat vállaltak otthon, ami csak kiégést és fáradtságot okozott, pozitív eredményeket nem. Mindkét szélsőség úgy küszöbölhető ki hatékonyan, ha a munkaadók a teljesítendő célok ellenőrzésére fókuszálnak ahelyett, hogy a dolgozók munkanapjait követnék végig, továbbá érdemes felhívni a figyelmet a munka és a magánélet egyensúlyára.

A termelékenység mérése iparágtól, cégtől és céltól függően más-más módon és irányelvek mentén történhet. A kinyert adatok támpontot jelentenek a vállalatoknak a rugalmas és hatékony munkaszervezésben, az alkalmazottak pedig bizonyíthatják képességüket a magas minőségű, önálló munkavégzésre.

Sebezhető a digitális tér

Egy másik kulcsfontosságú szempont a kiberbiztonság, amelynek sérülése olykor katasztrofális eredményekhez vezet. A zsarolóvírusokkal végrehajtott, gyáripari vállalatok ellen irányuló támadások száma 2019 és 2020 között a 2,5-szeresére nőtt. A kiberbiztonság drasztikus javítására van tehát szükség, a feladatot pedig tovább nehezíti az iparban egyre népszerűbb Dolgok Internete és a kapcsolódó digitális technológiák terjedése.

A távmunkával kapcsolatban több ponton is elővigyázatosnak kell lenni. A távolról dolgozók nagyobb eséllyel hajthatnak végre belső támadásokat, élhetnek vissza bizalmas adatokkal. Minél kiterjedtebb egy felhasználó hozzáférése a vállalati rendszerekhez, annál nagyobb lesz a kockázat is, így a gyártóknak olyan szoftveres védelmet kell alkalmazniuk, amik még idejében észlelik a magas szintű felhasználók visszaélési kísérleteit. Otthonról dolgozva az alkalmazottak nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul adathalász támadásoknak, ezért a munkaadóknak jól fel kell készíteniük dolgozóikat a rosszindulatú levelek, üzentek kiszűrésére. A harmadik kiemelt veszélyforrás a felhasználói fiókok elhanyagolása. Rá kell bírni a munkatársakat a jelszavaik rendszeres változtatására, illetve fel kell hívni a figyelmet az olyan, egyszerűbb biztonsági lépések használatára, mint a kétlépcsős azonosítás.

A távmunkában dolgozók gyakran érezhetik magukat elszigetelve a bejáró kollégáiktól. Számos vezető nem tudja megfelelően menedzselni az otthonról dolgozókat, emiatt pedig a bizalmatlanság és mellőzöttség érzése alakulhat ki azokban. Célirányos intézkedésekre, párbeszédre van szükség a bizalom megtartására a munkavállalók egészsége és a termelékenység fenntartása érdekében — áll a Manufacturing Tomorrow cikkében.

Kiemelt Partnereink