Elemzések Átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot – ez történt a 38. héten

Átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot – ez történt a 38. héten

Szammer Nikolett | 2019.09.23 14:41

Átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot – ez történt a 38. héten

Átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot. Sztrájkoltak a General Motorsnál, ami súlyos veszteséget okozhat a vállalatnak. Megújította újabb 5 évre együttműködési szerződését a Siemens és Budapesti Gazdasági Egyetem. Összeszedtük, milyen hírek határozták meg az autóipar világát a múlt héten.

Hirdetés

Erős, a jövő kihívásira felkészült vállalatot ad át utódjának Achim Heinfling, ezt az Audi Hungaria igazgatósági elnöke az Audi Q3 Sportback élménynapján mondta. A márkakereskedésekbe várhatóan novembertől kapható autóba kerülő mindkét motor Győrben készül, így kijelenthető, hogy egy ízig-vérig magyar termékről van szó.

Avatók és átadások a múlt hétről

Pénteken ünnepélyes keretek között adták át a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot. A várakozások szerint a járműipari tesztpálya és a környezetében épült központ hosszú távon meghatározó szereplővé teszi Magyarországot a járműipari fejlesztések területén.

Bővült a japán Denso autóalkatrész-gyártó Székesfehérváron, a cég egy 18,5 milliárd forintos beruházást hajtott végre. Átadta logisztikai központját, ahol a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, valamint félkész- és késztermékeket raktároz majd.

Átadta a közel kétmilliárd forintos beruházással megépült új gyártó- és raktárcsarnokát a pécsi Honsa Kft., valamint a tömegközlekedési eszközöket gyártó Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. is a héten tartotta Nyíregyházán a 3,4 milliárd forint értékű beruházásának bokrétaünnepségét.

Német mezőgépgyártó költözött a debreceni ipari parkba. Az Amazonen-Werke Kft. beruházása 400 millió forintba került, a vállalat direkt értékesítést folytat a mezőgazdasági gépek területén.

Fejlesztések sora itthon

Szériaérett mérlegelő rendszerét, az AGRO Hub-ot mutatja be a BPW-Hungária Kft. az Agritechnica kiállításon, melynek három-négy olyan felhasználási területe lehet, ahol jelentős piaci pozíciókat érhet el a vállalat. A BPW hazai vezetőivel készítettünk interjút. Repülőgépszárnyak fejlesztésében vesz részt a SZTAKI, modernebb és hatékonyabb repülőgépszárnyak kutatásában és fejlesztésében működik közre, az uniós projektben a tesztek során keletkezett adatokat kezeli és dolgozza fel. Fejleszt a Stadler szolnoki forgóvázüzeme is, a több mint 3 milliárd forintos beruházással megháromszorozza kapacitását.

A hazai thyssenkrupp folyamatosan bővül, a budapesti kompetenciaközpont mellett négy már működő és egy Pécsett épülő, Ipar 4.0 módszereket alkalmazó gyárba keresnek kollégákat. Az új munkatársak háromnegyedét ismerősi ajánlások révén találja meg a vállalat – nyilatkozta – mondta Tagai Dóra, a cég HR-vezetője. A Magyarmet Finomöntöde Kft. partnerei elvárják, hogy a vállalat a legmagasabb minőségű termékeket állítson elő, vevői inkább idő-, mint költségérzékenyek, ha fejlesztésről van szó – mondta Budai Gergely, a Magyarmet stratégiai igazgatója.

Terjeszkedés külföldön

Erősíti pozícióját a lítiumion-technológiában a Jungheinrich. A vállalat akvizíciókba kezdett, hogy Európa legnagyobb – akkumulátorokat és töltőberendezéseket – gyártó központját hozza létre az intralogisztika területén.

Bizonytalanság a külföldi gyártóknál

48 ezer szakszervezeti tag kezdte meg a munkabeszüntetését a General Motors 33 tengerentúli gyárában és 22 raktárában. A dolgozók elégedetlenek voltak a vállalat által javasolt béremeléssel és a 7 milliárd dolláros jövőbeni beruházási tervekkel, ami a menedzsment szerint több száz munkahelyet teremt majd. A munkabeszüntetés több százmillió dollár kárt okozhat a vállalatnak, hiszen a cég árfolyama már a hét elején közel 6 százalékot esett. Óriási leépítésre készülhet a BMW, a német Manager magazin információi szerint a vállalat 5-6 ezer alkalmazottjától válna meg 2022-ig Németországban.

Váltakozó gazdasági hangulat

Augusztusban ismét visszaesett a termelői árak növekedése. Az autóeladásokat tekintve, csökkenő tendencia jellemzi az Európai Uniót, az orosz autógyártás is visszaesett augusztusban, a francia autógyártás hanyatlását pedig már 2020-ra prognosztizálják. A fekete felhők a cseh és a román piacot még nem érték el, sőt, itt ismét rekordszinten áll az autógyártás.

K+F és oktatástámogatás

A Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: újabb öt évre meghosszabbították keretszerződésüket. Nem csak a Siemens támogatja a hazai oktatást: öt új általános iskolában indul robotika szakkör a Knorr-Bremse segítségével.

Huszonötezer informatikus kellene még, ezért az idei tanévben tizennyolc egyetemen indították el a Programozd a Jövőd! programot. Jövőre 25 százalékkal emelik a kutatási és a fejlesztési tevékenység állami támogatását az innovációs és technológiai miniszter bejelentése szerint.

Érdekességképp

Az autógyártók rengeteg internetet igénylő kiegészítővel pakolják tele új modelljeiket, ebből kifolyólag az autók közvetlen internetre kapcsolása megemeli a hackelés kockázatát. Feltérképeztük, hogy mennyire hackelhetők meg az összekapcsolt autók?

A KLM a Thalys nagysebességű vonatával helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi járatainak egyikét.

Kép forrása: zalazone.hu

Kiemelt Partnereink