Elemzések Áprilisban az ID.4 vitte a prímet

Áprilisban az ID.4 vitte a prímet

autopro.hu/V.M. | 2021.06.03 09:23

Áprilisban az ID.4 vitte a prímet

Fotó: Volkswagen Newsroom

Áprilisban a Volkswagen ID.4 bizonyult a legnépszerűbb akkumulátoros elektromos autónak Európában, amivel ezt a címet első alkalommal tudhatja magáénak egy SUV.

Hirdetés

A Jato Dynamics, 26 európai ország újautó-értékesítéseit feldolgozó elemzésében továbbá megjegyzi, hogy idén áprilisban 261 százalékkal több autót adtak el, mint 2020 negyedik hónapjában, mikor a koronavírus-járványra válaszként bevezetett korlátozások miatt bezuhant az értékesítések száma. A növekedés ellenére az áprilisi eladások így is 23 százalékkal maradtak el a 2019 áprilisitól.

Felipe Munoz, a Jato Dynamics elemzője szerint az esést a járvány hatásain kívül az elektromos autók térnyerése is magyarázza: „mivel ezek a járművek drágábbak, kevesebbet adnak el belőlük, mint a tradicionális belső égésű motoros modellekből.”

Bár összességében a járvány előttinél sokkal kevesebb autót helyeztek forgalomba idén áprilisban, az alacsony kibocsátású típusokból még sosem fogyott ennyi. Áprilisban az értékesítések 15 százalékát tették ki, szemben az egy évvel korábbi 11 százalékkal. Tisztán elektromos autókból 338 százalékkal többet, 71.500 darabot értékesítettek, míg plug-in hibridekből 81 ezret, ami 507 százalékos növekedés.

Élen a VW villanyautói

A legtöbbet ID.3-ból és az első helyet elfoglaló ID.4-ből értékesítettek. Ez az első alkalom a tisztán elektromos járművek megjelenése óta, hogy egy SUV vezeti az akkumulátoros elektromos autók eladásainak rangsorát Európában.

Felipe Munoz úgy látja, hogy ez még csak a kezdet, és az elektromosautó-eladások növekedésének következő szakaszának motorjai már az SUV-k lesznek.

A VW az akkumulátoros elektromos szegmens 34 százalékát szerezte meg áprilisban, amivel a szegmensben jobban teljesített, mint a teljes piacon, ahol 27 százalék volt a részesedése – olvasható a Green Car Congress oldalán.

Kiemelt Partnereink