Elemzések Állítólag látványosan nőnek a bérek

Állítólag látványosan nőnek a bérek

MTI | 2016.04.20 15:58

Állítólag látványosan nőnek a bérek

Folyamatosan emelkednek a reálbérek Magyarországon, a minimálbért és a garantált bérminimumot is látványosan sikerült emelni 2016-ban, a minimálbérnél 6,7, a garantált bérminimumnál 6,8 százalékos reálbér-emelkedés valósult meg az első két hónapban - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Hirdetés

Az államtitkár hangsúlyozta: ilyen mértékű reálbérnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta, 14 éve nem volt. A kormány céljaival összhangban a minimálbér bruttó összege a 2010-es 73 ezer 500 forintról 2016-ra 111 ezer forintra, 51 százalékkal emelkedett - tette hozzá.

Cseresnyés Péter rámutatott: a magyar gazdaság folyamatos bővülésének, a vállalkozásoknál és a közszférában megvalósuló béremeléseknek, az adócsökkentésnek, a munkahelyvédelmi akciónak és a kedvező inflációs környezetnek köszönhető az, hogy a reálbérek folyamatosan emelkednek Magyarországon.

Elmondta: a vállalkozásoknál 6,2 százalékos, a költségvetési szerveknél 8,8 százalékos reálbéremelkedés valósult meg 2016 első két hónapjában, a közfoglakoztatás hatását kivesszük, a költségvetési körben 11 százalékos reálbéremelkedés valósult meg.

Szólt arról is, hogy a versenyszférában - a legalább 5 embert foglalkozató vállalkozásoknál - januárt követően februárban is kiemelkedően, 68 ezerrel nőtt a létszám 2015. elejéhez képest, februárban a legalább 5 főt alkalmazó cégeknél mintegy 2 millióan dolgoztak, ez 2008 májusa óta a legmagasabb adat.

A versenyszférában a legnagyobb létszámemelkedés a feldolgozóiparban valósult meg, ebben az ágazatban több mint 21 ezer fővel bővítették a létszámot.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink