Elemzések A német autósok fele nem tiltaná be a belső égésű motorok használatát

A német autósok fele nem tiltaná be a belső égésű motorok használatát

autopro.hu/P.B. | 2020.11.30 11:21

A német autósok fele nem tiltaná be a belső égésű motorok használatát

Fotó: Pixabay

A tendenciák egyértelműnek látszanak, az elektrifikált járművek piaci részesedése egyre nagyobb, a legtöbb OEM pedig folyamatosan új hibrid és elektromos modellek bevezetését tervezi és hajtja végre. A belső égésű motorok betiltása viszont nem népszerű ötlet.

Hirdetés

Egy reprezentatív német felmérés szerint az autósok közel fele, pontosabban 48,2 százaléka ellenzi, hogy betiltsák a belső égésű motorok használatát, igaz, 41 százalékuk támogatná. Az autósok tíz százaléka nem fogalmazott meg véleményt a kérdésben. Németországban egyre gyakrabban kerül napirendre a hagyományos hajtású autók utakról való kiszorítása.

A felmérés szerint a német autósok öt százaléka azonnal betiltaná a benzines és dízel autókat, míg tovább tizenegy százalék 2025-re tiltaná be az ilyen autók forgalmazását. A tiltást támogatók 12,4 százaléka 2030-ig engedné a belső égésű motorokkal felszerelt autók forgalmazását, további 5,6 százalék akár 2040-ig is várna ezzel.

Nem túl meglepő módon a saját autóját a többség megtartaná: azok a válaszadók, akik jelenleg belső égésű motorral hajtott autót használnak, 59 százalékban úgy feleltek az ezt firtató kérdésre, hogy addig használnák az autójukat, ameddig az műszakilag alkalmas rá. A megkérdezettek 22 százaléka nem venne már új hagyományos hajtású autót az Euro 7 környezetvédelmi norma bevezetése előtt, viszont csak 6,5 százalék mondana le mostani autójáról, ha betiltanák a benzines és dízel autókat.

Inkább hibrid, mint elektromos autó

A felmérés szerint a német autósok 55,9 százaléka egy tisztén elektromos autó és egy részben elektrifikált közül az utóbbit választaná, és mindössze a válaszadók 20,4 százaléka döntene egy teljesen elektromos autó mellett.

Érdekesség, hogy egy tényleges tiltás bevezetése előtt az autósok 40,7 százaléka még gyorsan venne egy benzines vagy dízel autót, további 9,7 százalék pedig lízingelne egy ilyet – írja az Automobilwoche.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink