Elemzések A műanyagiparban is kevesebb a beruházás

A műanyagiparban is kevesebb a beruházás

autopro.hu/V.M. | 2020.05.27 15:18

A műanyagiparban is kevesebb a beruházás

Műanyagfröccsöntő gép | Fotó: Dakumar News

Az amerikai Műanyagipari Szövetség (Plastics Industry Association) frissen közzétett statisztikái rávilágítanak, hogy a koronavírus-járvány a műanyagiparban is visszavetette a beruházási kedvet, bár úgy tűnik nem olyan drasztikus mértékben, mint néhány más ágazatban.

Hirdetés

Észak-Amerikában az első negyedév folyamán 254 millió dollár értékben adtak át fröccsöntő gépeket, valamint extrudáló gépeket a beruházást végző vállalatoknak. Ez, 2019 utolsó negyedévéhez képest 19,6 százalékos, 2019 első három hónapjához viszonyítva viszont „csak” 6,9 százalékos visszaesés.

A géptípusokat külön tekintve kiderül, hogy éves összevetésben vizsgálva január és március között az egycsigás extruderek, illetve a kétcsigás extruderek esetében igen jelentős, sorrendben 34,9 és 19,3 százalékos növekedés ment végbe, ugyanakkor a fröccsöntő gépek eladásainak pénzben kifejezett értéke 11,8 százalékkal esett.

Pesszimisták a vállalatok, a helyzet azonban nem olyan rossz

A Műanyagipari Szövetség egy felmérést is végzett, mely során a műanyagipari gépeket gyártó vállalatokat kérdezték arról, hogyan látják üzleti körülményeik alakulását a jövőben. A válaszadók 18,5 százaléka számít javulásra vagy a helyzet változatlanságára 2020 második negyedévében, a körülmények következő tizenkét hónap során való javulását vagy változatlanul maradását pedig 22,6 százalékuk várja. Mindkettő érték a gazdasági hangulat szignifikáns romlásáról tanúskodik, 2019 utolsó negyedévében ugyanis az azonos kérdésekre azonos választ adók aránya még sorrendben 69,4, illetve 73,5 százalék volt.

Az Egyesült Államok 451 milliárd dolláros műanyagiparát képviselő szövetség vezető közgazdásza, Perc Pineda elmondta, hogy a koronavírus jelenleg is nehezíti az ipar és a szolgáltató szektor működését, ami a műanyagipar teljesítményén is meglátszik. Hozzátette, hogy ugyanakkor a műanyagok iránti kereslet alapjaiban továbbra is egészségesnek mondható, különösen az egészségügyi, valamint a háztartási termékek esetében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink