Elemzések A brexit semmi nem volt egy kínai háborúhoz képest

A brexit semmi nem volt egy kínai háborúhoz képest

autopro.hu/P.B. | 2022.08.08 14:17

A brexit semmi nem volt egy kínai háborúhoz képest

Fotó: Pixabay

Németország számára csaknem hatszor akkora költsége lenne egy Kínával való gazdasági háborúnak, mint amennyi a brexit okozta becsült veszteség – derült ki egy friss tanulmányból. A kínai és az amerikai kapcsolatok mindenesetre már megromlottak.

Hirdetés

A Kínával vívott kereskedelmi háború legnagyobb vesztese az autóipar lenne 8,47 százalékos veszteséggel, a szállítóeszközök gyártói 5,14 százalékos, míg a gépipar 4,34 százalékos veszteséget könyvelhetne el – közölte felmérésére hivatkozva az Ifo.

„A német és az EU gazdaságpolitikájának célja az kell legyen, hogy stratégiai partnerségek és szabadkereskedelmi megállapodások jöjjenek létre a hasonló gondolkodású nemzetekkel, például az Egyesült Államokkal” - mondta Florian Dorn, a tanulmány társszerzője.

Az elemzés öt forgatókönyvet szimulált, köztük a nyugati gazdaságok Kínával való szakítását, ami körülbelül hatszor akkora kárt okozna a német gazdaságnak, mint a brexit – írja a Reuters.

Mint ismert, Tajvan kapcsán komolyan megromlott az USA és Kína között a viszony, erre egy akkugyár már rámehet. Az Egyesült Államok vezetése folyamatosan azon dolgozik, hogy csökkentse a Kínától való függőségét.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink