Viszlát dízel? Az elmúlt hét legmeglepőbb, magyar autóipart érintő javaslata

Szerző: Wurmbrandt András | 2017.02.27. 09:03

Miközben az F. Segura 5,2 milliárd forintból bővíti szolnoki gyárát, száz új munkahelyet teremtve ezzel, a győri Audi újabb robotot mutatott be, a Kravtex-Kühne cégcsoport pedig leszállította a Volán társaságok által rendelt száz új Credo buszt, kiderült, hogy hamarosan a parlament elé kerülhet egy itthon egészen meglepőnek tűnő határozati javaslat. Ez volt az év 8. hete a magyar járműiparban.

Gyártók

Az Audi Hungaria tovább halad az okos gyár felé vezető úton: a legnépszerűbb győri motor, a négyhengeres Otto-motor gyártósorán a már meglévő hat robot mellé újabb robotkollégát állítottak üzembe. A duplaorsós csavarozórobot az ember-robot együttműködés jegyében a munkatársak közvetlen közelében dolgozik úgy, hogy védőkerítésre sincs szüksége.

Csökkent a Rába árbevétele és üzemi eredménye 2016-ban. A Rába csoport mérföldkőnek nevezi a tavalyi évet, hangsúlyozva, hogy a társaság pénzügyi alapjait erősítő, rendkívül alacsony hitelállomány támogatta a tavalyi évben elindított, stratégiai jelentőségű beruházásokat.

A Kravtex-Kühne cégcsoport leszállította azt a száz új Credo buszt, amelyet a Volán-társaságok közös beszerzőcége rendelt meg még decemberben, nyílt közbeszerzési eljárás után. A járművek négy régióba, négy közlekedési központhoz kerültek.

Beszállítók

A beszállítóinknak legyen saját Ipar 4.0 víziójuk! Ha az ő jövőképük és a mi jövőképünk összeilleszthető, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy közös projektekbe kezdjünk. Olyan cégekkel szeretünk együtt dolgozni, akik előttünk járnak, akik inspirálnak minket – szögezte le a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárigazgatója az Autopronak adott interjújában.

Digitalizációval, automatizálással és az ergonómia fejlesztésével növelné a produktivitást idén a kiskőrösi központú Eckerle, amely 25 éve van jelen Magyarországon. A hazánkban négy telephellyel rendelkező vállalat 15 százalékos forgalomnövekedést tervez 2017-re.

A Segura csoport gépjármű-karosszéria és motor fémalkatrész-gyára újabb bővítésének befejezéséig több mint 5,2 milliárd forint volumenű befektetést hajt végre, melynek eredményeként 100 új munkahely jön létre a tervek szerint. A fejlesztésnek köszönhetően 25 ezer négyzetméterre növekszik az üzem területe, ami két és félszeres működési terület növekedés a termelés 2007-es indulásához képest.

Hatszázmillióból fejleszt innovatív vasúti fékrendszer elemeket a Knorr-Bremse. A vállalatcsoport legnagyobb fékegység gyára és fejlesztő központja azt vállalta, hogy az elkövetkező két év során innovatív technológia alkalmazásával különleges, helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejleszt vasúti járművekhez.

Beszállítói fejlesztési programot indít a kormány. A 2 éves beszállítói fejlesztési program keretösszege 2017-2018-ra együttesen 14 milliárd forint lesz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Két év alatt, három gyárban hatszázzal nő a BorgWarner dolgozóinak száma. Az oroszlányi autóipari beszállítónál egy a kormány által támogatott, 50 millió eurós kapacitásnövelő beruházás zajlik. Közben pedig az is kiderült, hogy a BorgWarnernél újabb egymillió munkaóra telt el jelentésköteles baleset nélkül.

Szolgáltatók

A magyar parlament elé kerülhet a belső égésű motoros járművek forgalmazásának megtiltása. A napokban benyújtott határozati javaslat a benzin- és dízelüzemű gépjárművek 2025-ig történő forgalmazási tilalmának, illetve a legszennyezőbb belső égésű motorok közlekedésének fokozatos kivezetésére vonatkozó intézkedéseket határoz meg.

Azon dolgozunk, hogy a magyar kkv-kat minél inkább integrálni tudjuk a Tier 1-es vagy a Tier 2-es beszállítókhoz, illetve az OEM-ekhez. Fontos, hogy ezek a vállalkozások minél inkább nemzetközivé váljanak – mondta az Autopronak adott interjújában Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára.

Oktatás

A Széchenyi István Egyetem téli záróvizsga időszakának befejezéséig 530 mérnökhallgató teljesítette a diplomaadás minden követelményét. A frissdiplomásokat dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja köszöntötte.

A jelenlegi uniós fejlesztési ciklus végéig a felsőoktatási intézményeknél a kutatás-fejlesztési kapacitások fejlesztésére van szükség, hogy 2020 után is lehessen erre építeni, és az egyetemek, főiskolák képesek legyenek együttműködni a vállalkozásokkal - közölte az oktatásért felelős államtitkár Győrben.

Trend

Ilyen lesz a jövő Újbudán: a fővárosnak egy nagyjából 3000 darabos elektromos közösségi flottája kellene, hogy kiépüljön, aminek egy logisztikai irányító központ osztaná ki, hogy az önvezető járművei hol, mikor, mekkora igényre és forgalomra számíthatnak, és ezt felmérve állnának ki azokra a helyekre, ahol a legnagyobb valószínűség szerint indul az adott bérlés, fuvar.