Elemzések Visszapillantás a jövőbe - ez volt az 1. hét

Visszapillantás a jövőbe - ez volt az 1. hét

autopro.hu | 2016.01.11 07:23

Visszapillantás a jövőbe - ez volt az 1. hét

Idén is folytatjuk heti összefoglalóinkat: az első munkahéten számos elemzést közöltünk a tavalyi esztendő járműipari eredményeiről, eközben a holnap közlekedését is elhoztuk Las Vegasból.

Hirdetés

Múlt

Hiába megannyi fejlesztés, haladás, 2015 a járműiparhoz szorosan vagy közvetve kapcsolódó botrányok kicsúcsodásának esztendejeként marad meg sokak emlékezetében. Összeírtuk a főbb kellemetlenségeket.

Összeszedtük azokat kis- és középvállalkozásokat, ahol 2015-ben értek be a korábbi évek fáradozásai. Ezek a cégek kerültek fel a listára.

7500 autót adott el, ezzel közel tíz százalékra növelte részesedését a magyar személyautó-piacon a Suzuki 2015-ben. A siker elsősorban a Vitara kiugró népszerűségének, illetve a bővülő flottaeladásoknak köszönhető.

Számos gyárlátogatáson vettünk részt tavaly, ezekből készítettünk összefoglalót.

Jelen

Nagy érdeklődéssel olvasták látogatóink Peter Kössler évkezdő nyilatkozatát: bár globálisan visszafoghatják beruházásaikat a négykarikások, az Audi Hungariánál mégis minden idők legjobb évére számítanak; további fejlesztéseket hajtanak végre, a létszámot sem csökkentik.

A négykarikás vállalat ismét beengedett minket a gyárába, olyannyira, hogy sazakmai nap keretében a felokosított just in time logisztikai folyamatikat testközelből ismerhettük meg. Még egy Lamborghini motor alkatrészeit is segítettünk összepakolni.

Rommá égett egy Tesla az új év első napján. Nem az első eset, hogy kigyullad a Model S valamely példánya. Ez a jármű Norvégiában kapott lángra töltés közben, nem is maradt belőle szinte semmi.

Leteszteltük a megújult Volvo XC90-es modellt, amelyért szerintünk megéri megválni a korábbi változattól.

Hiába a jóvátételi akciók, az alázatos hangnem, nem úszta meg a Volkswagen a jogi eljárást: polgári pert indítottak ellenük Detroitban. A vád csalás, adatok hamisítása és az amerikai környezetvédelmi hatóság becsapása. Ha ez nem lenne elég megrázó a németeknek, várhatóan 115 ezer autót lesznek kénytelenek hamarosan visszavárásolni.

Folyamatosan fejleszt tiszavasvári üzemében a budapesti Járműszerelvényt Gyártó Zrt. - ezúttal újabb csarnok építése és további korszerűsítések vannak napirenden náluk.

Kétszázmillió forintból vásárolt új gépeket a Volkswagen csoport közvetlen beszállítója, az FHL Björn Hungary.

A Jaguar Land Rover csoport prémium termékeihez számos alkatrész Magyarországról, hazai beszállítóktól érkezik a Castle Bromwich-i, solihulli és halewoodi üzemekbe. A Budaörsön tartott Jaguar Land Rover beszállítói napon megismerkedhettünk a legjelentősebbekkel.

Mit nyújt egy frissdiplomás számára a magyar járműipar? Mi vonzóbb: egy kkv vagy multi? Ezekre a kérdéseinkre is válaszolt a BME FRT teamet képviselve Sipos Gábor csapatmenedzser.

Jövő

Elemzésünkben összeírtuk azt a hat kritikus pontot, amelyek a legnagyobb kérdőjelként tornyosulnak 2016 kezdetén a járműipari szereplők előtt.

Minden új év kezdetén, így idén is a Consumer Electronics Show (CES) segít bepillantani a jövő elektronikus technológiai újdonságaiba. Ezen a porondon évek óta egyre fontosabb helyet követel magának az autóipar, persze kérdés, hogy lehet-e egyáltalán bármi újat mondani még a jövő járművéről. Herbert Diess a VW és Mary Barra a GM részéről próbált valamiféle jövőautóval irányt szabni a jövő fejelsztéseinek.

Magyarországon és a régióban működő prémium autógyártók gyári beszállítójává kíván válni a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., amely 2020-ra több mint duplájára emeli gyártókapacitását a 2013-ban megkezdett, 276 millió euró értékű beruházás révén.

A BKV 20 elektromos Modulo autóbuszt helyez forgalomba idén. A járműveket az evopro mérnökiroda fejlesztette, a Mabi-Bus Kft. gyártja, a hajtástechnológiát a Siemens Zrt. biztosítja.

Úgy tűnik, a zöld autózás idehaza szép elképzelés, ám a tervek megvalósítása igen hiányos. Hiába vannak ugyanis kellő médiafigyelem mellett átadott gyorstöltők, azok használata finoman fogalmazva is nehézkes.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink