Elemzések Visszaestek éves szinten a német termelői árak

Visszaestek éves szinten a német termelői árak

MTI | 2019.10.21 12:11

Visszaestek éves szinten a német termelői árak

Bár a vártnál enyhébb ütemben, de három éve először, csökkentek szeptemberben a termelői árak éves összevetésben Németországban.

Hirdetés

A német szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint 0,1 százalékkal estek a termelői árak tavaly szeptemberhez képest. Elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak az augusztusban mért 0,3 százalékos emelkedés után.

Utoljára 2016 októberében fordult elő, hogy éves szinten árcsökkenést mérjenek, akkor 0,4 százalékosat.

Az elemzők nem ezt várták

A német termelői árak emelkedése tavaly március óta folyamatosan gyorsult, október-novemberben 3,3 százalékon érte el a csúcsot, azóta csökken.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak szeptemberben. Elemzők 0,1 százalékos csökkenést vártak az előző hónapban mért 0,5 százalékos havi összevetésű visszaesés után.

Legnagyobb mértékben az energiaárak csökkentek

Az energiaárakat nem számítva 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak tavaly szeptemberhez viszonyítva, havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek.

Éves összevetésben az energiaárak 1,9 százalékkal, a félkész termékek ára pedig 1,0 százalékkal csökkent, míg a tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal, a termelőeszközök 1,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek pedig 1,8 százalékkal drágultak.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, 1,2 százalékkal, 2018 februárja óta a leglassabb ütemben, nőttek a fogyasztói árak, augusztushoz képest pedig nem változtak. Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex szeptemberben 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal csökkent.

Az árstabilitás fenntartása a legfőbb cél

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztói árindex középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Kiemelt Partnereink