Elemzések Vészesen függ az autóipartól a magyar gazdaság?

Vészesen függ az autóipartól a magyar gazdaság?

MTI | 2016.05.17 13:26

Vészesen függ az autóipartól a magyar gazdaság?

Ágazati színesítésre lenne szükség, mivel a járműgyártás túlsúlya rendkívüli kockázatokat rejt magában. Mindez a negyedéves GDP-adatokban egyértelműen látszódott, véli Csath Magdolna közgazdász.

Hirdetés

A szakértő kifejtette: az autóipar magyar gazdaságra gyakorolt hatását tükrözi, hogy Győr-Moson Sopron megyében az utóbbi négy hónapban folyamatosan csökken a termelés az Audi exportjának és termelésének mérséklődése miatt. Ez a függőség mutatkozik meg szerinte abban is, hogy a vártnál kisebb, éves összehasonlításban mindössze 0,9 százalékos lett a GDP első negyedéves növekedése részben a gépipar és autógyártás visszaesése miatt.

A kis- és középvállalkozások fellendítésén keresztül hosszú távon lehetőség van az autóipari függés csökkentésére, ennek egyik eszköze az uniós pénzek 60 százalékának a gazdaságba csatornázása. Azonban még nem látszanak az eredmények, egyre kevesebb új vállalkozás van Magyarországon - vélekedett a szakértő.

Szintén az autóipari függésről nyilatkozott Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató munkatársa. Elmondása szerint jelentősen csökkenti a gazdaság teljesítményét, amikor egy-egy nagy autógyár leáll pár hétre karbantartás miatt. Ebből látható, hogy igen hátrányosan érintené Magyarországot, ha a világpiacon mérséklődne a kereslet az autók iránt - tette hozzá.

Kiemelt Partnereink