Elemzések Termelés a jövő Magyarországán: panaszkodhatunk is, meg nem is

Termelés a jövő Magyarországán: panaszkodhatunk is, meg nem is

autopro.hu/S.B. | 2018.08.16 08:36

Termelés a jövő Magyarországán: panaszkodhatunk is, meg nem is

A Világgazdasági Fórum új jelentése szerint 25 ország különösen kedvező helyzetben van az exponenciális változás előtt álló termelési rendszerek versenyképessége szempontjából. Magyarország a 42. helyen szerepel a rangsorban.

Hirdetés

Ahogy a negyedik ipari forradalom lendületet vesz, a köz- és magánszféra döntéshozói bizonytalanságok új sorozatával szembesülnek a termelés jövőjével kapcsolatban. Az erre való felkészültség vizsgálataként készült el a 2018-as Readiness for the Future of Production jelentés, mely száz ország gazdaságát elemzi abból a szempontból, hogy milyen mértékben lesznek képesek formálni és kihasználni a feltörekvő technológiák megjelenését és abból adódóan a termelés változó természetét.

A jelentés két dimenzió alapján értékeli az országokat. A termelés szerkezete megmutatja egy ország termelésének jelenlegi színvonalát és összetettségét, míg a termelés hajtóerői dimenzió azokat a mutatókat összesíti, amelyek egy ország a technológiai változásokra való reagálásának képességét mérik.

A két dimenzió keretrendszert alkot, amelyben az országok 4 kategóriába sorolhatóak:

  • Vezetők (erős jelenlegi bázis, magas szintű készenlét a jövőre)
  • Nagy potenciállal rendelkezők (korlátozott jelenlegi bázis, nagy potenciál a jövőben)
  • Struktúraörökösök (erős jelenlegi bázis, veszélyeztetve a jövőben)
  • Feltörekvők (korlátozott jelenlegi bázis, alacsony szintű készenlét a jövőre)

A kutatás szerint a termelés szerkezete dimenzióban Japán az első, míg az Egyesült Államokban a legerősebb a gazdaság hajtóereje. Mindkét szempont alapján a top 10-ben végzett Németország, Svájc, az Egyesült Államok, Svédország. A csak az egyik listán szereplő éllovasok között főként európai és kelet-ázsiai országok szerepelnek.

Magyarországot a keretrendszerben a struktúraörökösök kategóriába sorolták be, európai viszonylatban a középmezőnybe tartozunk. Az ország különösen magas pontszámot a gazdasági szerkezet komplexitására és a megújuló erőforrások nyújtotta potenciálra kapott, ez esetben 14., illetve 12. helyen állunk a vizsgált száz ország között. Hazánk gyenge pontja, hogy a vásárlói kereslet nagyon alacsonynak számít, valamint az innovációs és technológiai mutatón is van még mit javítani. E két szempontból világviszonylatban 59. és 49. helyen zártunk.

A teljes felmérés ITT elérhető.

Kiemelt Partnereink