Elemzések Repülőgépgyár épül Pécsen - Ez történt a 34. héten

Repülőgépgyár épül Pécsen - Ez történt a 34. héten

Wurmbrandt András | 2017.08.28 09:19

Repülőgépgyár épül Pécsen - Ez történt a 34. héten

Egy rendkívüli magyar újítás sorozatgyártásának a lehetőségét teremtik meg azzal a repülőgépgyárral, amely több mint ötmilliárd forintból épül Pécsen. De ez csak egy a nyár utolsó előtti hetének járműipari híreiből.

Hirdetés

Gyártók

A repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készült kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas, valamint kifejlesztett egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült; így jóval könnyebb, alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más gépeknek. A Pécs-Pogány repülőtér mellett szeptemberben megkezdik a beruházás megvalósítását, és több mint 7500 négyzetméter alapterületű új gyártóbázist hoznak létre.

Júliusban 87 ezer autót adott át ügyfeleinek a Škoda, ez 4 százalékkal múlta felül a tavalyi év eredményét. A vállalat a további növekedéshez az új Škoda Karoq modell bevezetésétől vár újabb lendületet.

Beszállítók

Magyarországi tevékenységének bővítéseként az indiai SMR autóipari vállalat Túrkevén visszapillantó tükröt gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít, a 415 új munkahelyet létrehozó 8 milliárd forint értékű két beruházáshoz a magyar kormány 2,2 milliárd forint támogatást ad.

A Rába csoport az idei első fél évben 21,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 5,4 százalékkal múlta felül a bázisidőszakit, az EBITDA ( a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) pedig 7,1 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának adatát.

Új gyártócsarnok építését kezdte meg a Tatai Ipari Parkban a MooWa Assembling Kft., a fejlesztéssel száz új munkahelyet is létrehoz a német tulajdonú cég. A 3300 négyzetméter összterületű csarnokkomplexum építése mintegy 800 millió forintba kerül.

A tervek szerint 1,8-2 milliárd forintot fordít jelenlegi telephelyének bővítésére az autóipar számára kezelő- és burkolati elemeket fejlesztő és gyártó Eissmann Automotive Hungaria Kft. Nyíregyházán. A beruházás első részében a mostani gyártóterület egyharmadával bővítenék a gyárat, a fejlesztés 2018-ban vagy 2019-ben kezdődhetne el. Az új beruházással kétszázzal több, mintegy 1100 munkavállaló dolgozhatna a Eissmann-nál.

Szolgáltatók

Hatszázezer ausztriai dízelautó motorvezérlő szoftverének frissítéséről és a minőségi csere ösztönzéséről született megállapodás az autógyártókkal az osztrák dízelcsúcson. A szoftvercsere jövő tavaszig tart majd Ausztriában, és az autógyártók tájékoztatása szerint 25-30 százalékos csökkentést eredményez az autók nitrogén-oxid-kibocsátásában.

Októberben kezdődhet és 2019 végére fejeződhet be a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti M70-es autóút kétszer egysávos szakaszainak autópályává szélesítése. A 21,3 kilométer hosszú gyorsforgalmi úton két szakaszból 10,1 kilométeren szükséges a kétszer egysávos szakasz kétszer kétsávossá bővítése.

Oktatás

Béreket akkor lehet emelni, ha a mögött megemelkedett termelési érték is van. Hiszen a vállalkozás a saját profitjából egy darabig tudja finanszírozni a béremelést, de ha nem tud több termelési értéket létrehozni, akkor előbb-utóbb ez a folyamat megáll- mondta az Autopronak Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora azon a versenyképességi konferencián, amelyet a napokban tartottak Győrben.

Techtogether

A Formula Student Hungaryt követő sajtóközlemények és a részt vevő csapatok Facebook bejegyzései eltérnek egymástól. Az új városi helyszín biztonsági kockázataira nem sikerült teljes mértékben megfelelő megoldást találni. Földesi Gábor, az FSH kommunikációs vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

Trend

A világ vezető robotikai szakemberei előtt mutatkozott be egy magyar találmány, az OptoForce erőmérő szenzora, miután az innovációt a világ legjobbjai közé válogatták a Nemzetközi Robotikai Szövetség szingapúri díjátadóján. Az OptoForce szenzora nemcsak az erő nagyságát, hanem annak irányát is érzékeli, mindezt egy tíz forintos pénzérme nagyságú gumi félgömb alatti, több rétegű fényáteresztő, illetve fényt visszatükröző szilikonréteg, valamint egy fényforrás segítségével. Annyira érzékeny, hogy egy tűnek a hegyével, vagyis rendkívül apró és finom mozdulatokkal is lehet irányítani azt a robotkart, amelyre rászerelik.

Elemzések

Kevés a jó munkaerő, de ezt leszámítva elégedettek az osztrák cégek a magyar viszonyokkal. Az Osztrák Gazdasági Kamara Nemzetközi Ügynöksége első alkalommal végzett közvélemény-kutatást osztrák telephelyek körében Magyarországon. Ebben összesen 166 hazánkban letelepedett osztrák cég vett részt. A végkövetkeztetés: a vállalatok Magyarországon folyamatában nézve alapvetően optimisták. Az üzemek 81%-a lát változatlan vagy javuló fejlődést Magyarország gazdasági helyzetét illetően az idei évben.

Mérnökök ismét a középpontban: a Hays Hungary Manufacturing & Engineering csapata azokat a paramétereket vizsgálta, amelyek alapján a mérnökök lokációt választanak költözés esetén. Az elemzésből kiderül, mire kell a vállalatoknak és az önkormányzatoknak figyelni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink