Elemzések Pénzesőt hoz a cégeknek a mesterséges intelligencia

Pénzesőt hoz a cégeknek a mesterséges intelligencia

autopro.hu/B.B. | 2017.07.26 15:31

Pénzesőt hoz a cégeknek a mesterséges intelligencia

Örömhírrel szolgál az Accenture a vállalatvezetők, menedzserek, pénzügyesek részére, hiszen a tanácsadó cég tanulmánya szerint 2035-re akár 38 százalékkal is megugorhat a vállalatok profitja a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Hirdetés

A digitalizáció terjedése nem kis falat a munka világában. Legyen szó a képzési rendszerről, hatékonyságról, foglalkoztatásról vagy pénzügyekről, annak szinte minden egyes területére hatással lesz a robotok és algoritmusok terjedése. Ez utóbbira tért ki a Accenture piaci tanácsadó cég legújabb elemzésében, melyben a mesterséges intelligencia (AI) gazdasági teljesítményre való hatását vizsgálták.

A munka során arra jutottak, hogy elsősorban a feldolgozóipar, az informatika és hírközlés, illetve a pénzügyi szolgáltatószektor húzhatja a legnagyobb hasznot az AI terjedéséből. Amennyiben megfelelően alkalmazzák a technológiát, az ágazatok hozzáadott érték alapján a 2035-ig terjedő időszakban rendre 4,8, 4,4 és 4,3 százalékos növekedési potenciállal számolhatnak. A növekedés pénzösszegben kifejezve csak ezen három területen 5,38 milliárd eurós többletet jelenthet.

A mesterséges intelligencia felhasználásával a legjelentősebb hatékonyságnövekedés a tőkeigényes területeken, például a gyártásban érhető el, itt a vizsgált időszak végéig a vállalati nyereség 38 százalékos növekedése sem elképzelhetetlen, áll a tanulmányban.

A tanulmány szerint az éves nemzetgazdasági növekedés hozzáadott érték alapján vizsgálva Németországban 2035-re a jelenleg jósolt 1,9-ről 3 százalékra növekedhetne. A másik jelentős változás a dolgozói oldalon rejlik, a munkafolyamatok további optimalizálása 29 százalékos hatékonyságnövekedést eredményezhet a termelésben.

A tanulmány során 2016-os bázisadatokat használtak fel, 2035-ig terjedően 16 különböző ágazatot vizsgáltak meg. A munka során elemzett országok: USA, Nagy-Britannia, Finnország, Svédország, Norvégia, Németország, Ausztria, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Olaszország és Japán.

Kiemelt Partnereink