Elemzések Pár nap alatt nagyot nőttek a járműipari bérek - ez volt a 14. hét

Pár nap alatt nagyot nőttek a járműipari bérek - ez volt a 14. hét

autopro.hu/G.I. | 2016.04.11 06:36

Pár nap alatt nagyot nőttek a járműipari bérek - ez volt a 14. hét

Az Audi Hungaria és az Autoliv bértárgyalásai egyaránt megállapodással zárultak. Közben új munkahelyek százait létrehozó milliárdos beruházásokat is bejelentettek, két újabb magyar autógyár esélyeire is kitértünk.

Hirdetés

Gyártók

Megszületett a bérmegállapodás a győri négykarikás vállalat vezetése és a sztrájkbizottság között, így nem fogják beszüntenti a munkát a dolgozók. Itt vannak a fontosabb részletek.

Még mindig Audi: a járművezetőt segítő új rendszerekkel, új erőforrásokkal, valamint áttervezett fényszórókkal és hátsó világítótestekkel jelenik meg az A3 modellcsalád, köztük a Győrben készülő A3 Limousine és Cabriolet.

Friss tesztünk során a Mercedes-Benz GLC modellje került kezeink közé. Takarékos dízelmotorral, összkerék-meghajtással, terepezéshez a karosszériát megemelő légrugózással, Burmester hifivel és temérdek vezetősegéddel tettük próbára a prémium nagytestűt.

Ha már Mercedes: annyi hír érkezett az elmúlt időben a német gyártó újabb európai gyárának lehetséges helyszínét illetően, hogy feltettük a kérdést: vajon hazánknak van-e esélye ebben a versenyben? Aki válaszol: Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára.

Jutott még egy győri téma a hétre: a motorok termosztátjában, valamint a vízpumpában elvégzett vizsgálati módszerekre dolgozott ki egyedülálló eljárási technikát és mérőberendezéseket az Audi Hungaria thermomenedzsment csapata, és egy, a Győri Ipari Parkban tevékenykedő, magyar tulajdonban lévő vállalkozás, a HNS Műszaki Fejlesztő Kft.

A Tesla megfizethető álomautójának bemutatójáról is megemlékeztünk, lévén nem kizárt, hogy akár hazánk adjon otthont az amerikai vállalat új európai gyárának. Persze mások is szívesen befogadnák az új üzemet...

Beszállítók

600 új munkahelyet teremt a BorgWarner Oroszlányban. Az autóipari vállalat 15,5 milliárd forintos beruházást hajt végre Komárom-Esztergom megyében.

Szinte ugyanakkor érkezett a bejelentés, hogy 4,3 milliárdból fejleszt a Mitsuba Salgótarjánban. Az autóipari beszállító a 13,5 millió eurós beruházás során megduplázza gyártókapacitását, ezzel 2017 decemberében 150 új munkahelyet hoz létre Nógrád megyében.

Az Audi Hungaria mellett az Autolivnél is nőnek a bérek, így ott sem lesz sztrájk, mivel megállapodott a sopronkövesdi cég vezetése és a munkavállalókat tömörítő Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi képviseletével.

Felavatták Magyarország első közösségi felsőoktatási képzési központját Hatvanban, ahol villamosmérnöki alapképzés, valamint nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés indul a Bosch közreműködésével szeptemberben.

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. rohamléptékben fejlődik, már több mint ezerkétszáz munkatársat foglalkoztatnak. A hengerfejeket gyártó vállalatnak jól képzett munkaerőre van szüksége – arról faggatuk őket, mit tesznek a cél érdekében. Elárulták.

A francia érdekeltségű Schneider Electric kismegszakítókat és tartozékokat előállító zalaegerszegi üzemét mostantól Lengyelországból érkezett szakember irányítja.

Szolgáltatók

A munkaerőpiac feszült helyzete az említett béremelések ellenére is megmaradhat: aláírásgyűjtésbe kezdett ugyanis a Magyar Szakszervezeti Szövetség a közlekedési ágazat munkavállalóinak megfelelő munkafeltételeiért. A kezdeményezés összhangban van hasonló európai törekvésekkel.

Jörg Schmidt lett a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az EvoBus Hungária Kft. új ügyvezetője.

A Magyar Lízingszövetség és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) sajátos módját választaná a hazai autópark fiatralításának: betiltanák a nyolc évnél idősebb autók behozatalát.

Techtogether, képzés

Újabb hallgatói járműépatő csapatot mutatunk be, akik több hajtástípus terén is otthonosan fejlesztenek.

Változott a duális képzés rendszere: a résztvevő vállalatok a költségeket, így az oktatók bérét is levonhatják a szakképzési hozzájárulásukból.

Eredményesen fejlődik a Kecskeméti Főiskola: nem veszítettek népszerűségükből az anyagmérnöki, a járműmérnöki és a műszaki menedzser szakok, nőtt a gépészmérnöki és a mérnökinformatikus alapszakok iránti érdeklődés.

Gazdaság

Még mind az autóipar tölti be idehaza az állásmágnes szerepét, ugyanakkor erőteljesen feljövőben a szolgáltató szektor. A Randstad harmadik alaklommal adta át a legvonzóbb munkáltató címet, ezúttal is az Audi Hungaria birtokába került a cím. A második helyen a kecskeméti autógyár szerepel.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása februárban, de 6,3 százalékkal felülmúltuk a tavalyi második havi értéket, közölte a KSH.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink