Elemzések Növekedtek az augusztusi ipari termelői árak

Növekedtek az augusztusi ipari termelői árak

MTI | 2019.09.30 15:00

Növekedtek az augusztusi ipari termelői árak

Augusztusban az ipari termelői árak 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 0,3 százalékos emelkedést követően a Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján.

Hirdetés

Az árak alakulását az alapanyag- és a világpiaci árak változása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 2,5 százalékkal, a 28 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai alig, 0,2 százalékkal nőttek az előző év augusztusához képest.

A belföldi értékesítési árak növekedtek

Idén augusztusban a 2018. augusztusihoz képest az ipar belföldi értékesítési árai 2,4 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön legnagyobb mértékben a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban nőttek az árak, ezt követik a beruházási javakat gyártó, majd az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok.

Az energiaipar visszaesett

Az ipari exportértékesítés árai 0,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban árnövekedés, míg a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban – a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások következtében – csökkenés történt.

Idén az első nyolc hónapban a 2018. január-augusztusihoz képest a belföldi értékesítés árai 4,6, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal magasabbak voltak.

Kép forrása: pixabay.com

Hirdetés

Kiemelt Partnereink