Elemzések Németország is a hagyományos autók betiltását tervezi?

Németország is a hagyományos autók betiltását tervezi?

autopro.hu/B.B. | 2016.06.16 13:50

Németország is a hagyományos autók betiltását tervezi?

Az előzetes elképzelések szerint 2030 után leállhat a szénhidrogénekkel meghajtott autók értékesítése Németországban.

Hirdetés

Első lépésként az ország széndioxid-kibocsátását fognák kisebbre, ám a tapasztalatok szerint a német emisszió 1990 óta nem csökken. A konkrét célkitűzés szerint 2050-ig szeretnének 80-95 százalékos kibocsátás-csökkenést elérni, ám ehhez mindenképpen új alapokra kellene helyezni az ország mobilitását. Az ország környezetvédelmi minisztere elmondta: mivel egy-egy autót átlagosan durván húsz évre terveznek, már 2030-ban le kellene állítani a hagyományos meghajtással szerelt autók értékesítését.

A német autópark az ország széndioxid-kibocsátásának ötödét adja, ám a húsz százalék nullára szorítása rengeteg erőfeszítést kíván. A folyamatban jelentős szerephez juthatnak a német autógyártók, melyek sorra jelentik be ilyen irányú fejlesztéseiket. Persze ha 14 év múlva tényleg más világ köszöntene a nyolcvanmillió lakosú Németországra, abból valószínűleg nem csak a hazai gyártók igyekeznének profitálni.

Az ország útjain futó autóknak jelenleg csupán 0,6 százaléka elektromos, szakértők szerint 2025-ben is csak 8 százalékra növekedhet arányuk. Ugyanakkor a német kormány most is jelentős összeggel támogatja a villanyautókra váltókat, sőt, az Autoblog szerint a vásárlási kedv növelésének érdekében az adómentesség bevezetése sem elképzelhetetlen.

Kiemelt Partnereink