Elemzések Nem tolakodnak az amerikai autószalonokban, de a Jeep szárnyal

Nem tolakodnak az amerikai autószalonokban, de a Jeep szárnyal

autopro.hu/Sz.K. | 2018.12.15 10:24

Nem tolakodnak az amerikai autószalonokban, de a Jeep szárnyal

Szakértők szerint az Egyesült Államok autóeladásai novemberben néhány százalékkal visszaestek, így épp csak egy hajszálon múlhatnak a 2018-as évi növekedési tervek. Ezzel ellentétben az elemzők azt várják, hogy a haszongépkocsi eladások (ebbe a kategóriába számítanak a crossover-ek, SUV-k, pickupok és kisbuszok is), megállíthatatlanul növekednek.

Hirdetés

2018 novemberében az USA kiskereskedelmi autó- és haszongépjármű-eladásai együttesen kitették az 1,1 millió darabot, ami 3,8 százalékos visszaesés a 2017. novemberi adatokhoz képest. Ebben a számban nincsenek benne a flottaeladások, melyeket az autógyártók tartanak számon. Az autókölcsönző flották mellett a vállalati és a kormányzati autók tartoznak még ebbe a kategóriába.

Az autóipar általában úgy beszél az eladásokról, hogy a flottaeladásokat is belefoglalja, de novemberre még ezzel sem javul túlzottan a kép, mert így 1,4 millió az eladott darabszám, ami 2,5 százalékos visszaesés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A J. D. Power és az LMC Automotive előrejelzései november első 15 eladási napja alapján kerültek kiszámításra. A teljes évre közös előrejelzésük 17,2 milliós eladott darabszámot jósol, ami közel azonos lehet a 2017-es eredményekkel, és 2 százalékos visszaesést mutat a rekordévnek számító 2016-os évhez képest, amikor 17,6 millió autót adtak el az országban.

Az elmúlt néhány évben a haszongépjármű-eladások számának megnövekedése felgyorsult a személygépkocsik rovására. A 2018-as év mai napig számított időarányos részében az FCA Jeep márkája 19 százalékos növekedést elérve az idei évben leggyorsabban fejlődő vállalat lett az Egyesült Államok 10 legnagyobb autógyártója között.

Kiemelt Partnereink