Elemzések Nem emelt kamatot a Fed

Nem emelt kamatot a Fed

MTI | 2015.04.30 08:25

Nem emelt kamatot a Fed

Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) április 29-én. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Hirdetés

A FOMC ülése után kiadott közleményben a Fed megállapítja, hogy átmeneti tényezők miatt gyengült a gazdaság teljesítménye és a munkaerőpiaci helyzet. Kiemeli, hogy az alapkamat emelésének akkor jön el az ideje, ha további javulás mutatkozik a munkaerő piacon és ésszerűen bízni lehet benne, hogy az infláció visszatér a 2 százalékos célértékhez.

A közlemény - ellentétben a márciusi ülés után kiadott kommünikével - nem zárja ki, hogy a bank akár már a következő ülésen döntsön a kamatemelésről. Így elvben a Fed már júniusban megtehetné ezt a lépést, a gazdasági adatok csaknem kizárják ezt - vélik elemzők. A közlemény frazeológiájából a legtöbb megfigyelő azt olvassa ki, hogy a Fed szeptember előtt várhatóan nem emeli az irányadó kamatot.

Wayne Kaufman, a Phoenix Financial Services vezető elemzője szerint a Fed világossá tette, hogy politikája az adatokon, és nem a naptáron alapul, s bár szeretné normális szinten látni a kamatokat, a gazdasági adatok ezt jelenleg nem teszik lehetővé.

Kiemelt Partnereink