Elemzések Moody’s: Az Egyesült Államok lassulása a globális autóipart is fékezi

Moody’s: Az Egyesült Államok lassulása a globális autóipart is fékezi

autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.22 13:12

Moody’s: Az Egyesült Államok lassulása a globális autóipart is fékezi

Közzétette főbb autópiacokat érintő várakozásait a Moody’s. Többek között döcögő amerikai értékesítésekről, hurrikánokról és rossz hírekkel szembesülő Németországról van szó.

Hirdetés

Az Egyesült Államok autópiaca húzza le az ipar globális jövőjét - ezt mutatják a Moody’s Hitelminősítő Intézet aktuális adatai. Az Egyesült Államok autópiacának folyamatosan gyengülő eladásai lassítják a globális kereslet növekedését és gondoskodnak arról, hogy az elkövetkezendő 12-18 hónapban az autógyártók kilátásai továbbra is kedvezőtlenek legyenek - derül ki a Moody's friss elemzéséből.

– Az intézet arra számít, hogy 2018-ban világszerte két százalékkal lassul az autóipari növekedés – fejtette ki Falk Frey, szenior alelnök. A jelenségnek meghatározó negatív tényezője az USA, ott az idén várhatóan 3,6, 2018-ban pedig 0,6 százalékkal csökken majd a forgalom. Ennek oka, hogy visszaszorulóban vannak az eladásokat korábban épp felpörgető, kedvező pénzügyi konstrukciók, ráadásul a sok kifutó bérleti szerződés miatt a használt autók árai is csökkennek, ami szintén az újautó-eladások ellen hat.

Bár nagyságrendileg nem tudják ellensúlyozni a tengerentúli keresletcsökkenést, a mérleg másik oldalán "pozitívumként" a Harvey és az Irma hurrikánok után megsemmisített autók közeljövőbeni cseréjét lehet megemlíteni.

Nyugat-Európában idén várhatóan két százalékkal több autó találhat gazdára. Ez a növekvő németországi keresletnek köszönhető, hiszen többek között a BMW, a Volkswagen és a Daimler is kedvezményeket adnak ügyfeleiknek, hogy a régi dízelautóikat kevésbé szennyező járművekre cseréljék – magyarázta Frey. A nehezebb időszak azonban Európában sem kerülhető el, 2018 várhatóan alacsonyabb eladási számokat hoz majd, különösen Németországban.Más régiók számára sem tartogat sok jó hírt a Moody's. Kína kivételes ebből a szempontból, hiszen itt néhány éves lassulás után hosszabb távon ismét megerősödő keresletet jósol a szervezet. Az autógyártók Kínába való nehézkes betörése, továbbá a folyamatos gazdasági növekedés eredményeképp az értékesítési számok a következő öt évben kétszámjegyűvé válnak – jósolja a Moody’s.

Eközben Japánban úgy tűnik, nincs mitől tartani, az ottani erős növekedés a Moody’s szerint többek között annak tudható be, hogy a Nissan ismét képviseli magát a kisautó-szegmensben. 2018-ban a növekedési ütem valószínűleg visszatér a normál értékekhez, körülbelül két százalékra, áll az előrejelzésben.

Kiemelt Partnereink