Elemzések Mobilitás: miért hajlandóak más városba költözni a mérnökök?

Mobilitás: miért hajlandóak más városba költözni a mérnökök?

Hays Hungary | 2017.08.25 12:33

Mobilitás: miért hajlandóak más városba költözni a mérnökök?

A Hays Hungary Manufacturing & Engineering csapata azokat a paramétereket vizsgálta, amelyek alapján a mérnökök lokációt választanak költözés esetén. Az elemzésből kiderül, mire kell a vállalatoknak és az önkormányzatoknak figyelni.

Hirdetés

Alapvetően elmondható, hogy az északkeleti megyékben még mindig jóval magasabb a munkanélküliség és alacsonyabbak a bérek, mint a fővárosban vagy az északnyugati megyékben, ahol sokszor munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalatok- áll a Hays Hungary elemzésében. - Ennek ellenére a költözési hajlandóság még mindig alacsonyabb Magyarországon, mint a nyugati országokban. A toborzással foglalkozó cég tapasztalatai alapján legkevésbé mobilisak a budapestiek, akik jellemzően maximum a főváros agglomerációjába hajlandóak költözni, elenyésző azoknak a száma, akik vidéki városba költöznének egy jobb lehetőség miatt.

Azok, akik a költözést választják, számos szempontot vesznek végig, mielőtt döntést hoznak. Ilyen tényezők például a város/község megközelíthetősége, infrastruktúrája, közbiztonsága, szabadidős lehetőségei valamint a család és barátok közelsége.

A Hays Hungary Manufacturing & Engineering divíziója legfrissebb felmérésében azt vizsgálta, hogy ezek a tényezők milyen súllyal esnek számításba a döntéshozatalnál. A felmérésben közel 600 mérnök vett részt, közülük 26% a fővárosban él, 74% pedig különböző vidéki városokban.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy nemtől, életkortól és lakóhelytől függetlenül az elérhető anyagi juttatások és a szakmai kihívás a fő motiváció a költözésre, de az új lakóhelyhez kötődő elvárásokkal kapcsolatban már vannak eltérések a különböző csoportoknál.

A nők számára leginkább a család és barátok közelsége, a kulturális programok és a közbiztonság a fontos, míg a férfiaknak a város megközelíthetősége és infrastruktúrája. Ennek kapcsán sokan kiemelték a jó minőségű autóutak fontosságát és a fejlett tömegközlekedési hálózatot.

A vidék - főváros bontásból az látszik, hogy a vidékieknek fontosabb a közbiztonság és a család-barátok közelsége. A fővárosban élők számára inkább a megközelíthetőség, az infrastruktúra valamint az elérhető kulturális és szabadidős lehetőségek a döntőek.

Ha korcsoportok szerint nézzük az eredményeket, életkortól függetlenül a közbiztonság és a város megközelíthetősége az elsődleges szempont. Ezek mellett az infrastruktúra a 18-25 év közöttieknek kiemelten fontos, 25-55 közt mérsékelten, az 55 év felettieknek már jóval kevésbé. A kulturális és szabadidős lehetőségek a kor előrehaladtával egyre kevésbé esnek számításba, ez alól az idősebb gyermektelenek kivételek, nekik szinte ugyanannyira lényeges ez a szempont, mint a huszonéves korosztálynak.

A családosok számára fontos tényező, hogy az adott városban megfelelő bölcsődék, óvodák és iskolák legyenek, valamint hogy az élettárs/házastárs számára is legyen munkalehetőség, hiszen amennyiben csak a pár egyik fele kapna munkát az új városban, úgy még a magasabb fizetés érdekében sem érné meg elköltözniük. Természetesen az sem elhanyagolható tényező, amennyiben az adott család saját lakóingatlannal rendelkezik, ahol életvitelszerűen laknak, illetve ha ehhez igazítva jár a gyermek bölcsődébe/óvodába/iskolába. Ez utóbbi több esetben problémát okozott és végül elálltak az új munkalehetőségtől, maradt a család az eredeti lakóhelyén.

A költözési hajlandóság növelésében segíthet a relokációs támogatás, melyet adómentesen nyújthatnak a munkáltatók a foglalkoztatás első 5 évében. Ennek összege az első 2 évre az aktuális minimálbér 40%-a, a harmadik és negyedik évre a minimálbér 25%-a, az ötödik évre pedig a minimálbér 15%-a. Ezt azok a munkavállalók kaphatják, akiknek:

• Határozatlan idejű a szerződése és heti minimum 36 órában dolgoznak

• Az állandó lakhelye és a munkahelye között naponta megtett távolság legalább 60 km vagy tömegközlekedéssel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja

Lakhatási támogatás kapcsán a vállalatok nyújtotta összeg eltérő lehet. A Hays tapasztalata alapján 3 tipikus példát érdemes kiemelni ezek mentén:

• Próbaidő alatt a szállás finanszírozása

• Egyszeri nagyobb összeg belépést követően, melynek mértéke mérnöki és vezetői pozíciókban néhány 100.000 Ft-tól akár 1.500.000 Ft-ig is terjedhet

• 1-5 évig terjedő támogatás (havi 20-60.000 Ft értékben)

A Hays Hungary Manufacturing & Engineering divíziója a szellemi toborzási projektek kapcsán azt tapasztalta, a költözésnél rendkívül fontos a város és az azon belüli adottságok, érdemes invesztálni abba, hogy minél biztonságosabbak, pezsgőbbek és élhetőbbek legyenek, mely fontos tényező a munkaerő hosszú távú megtartásának céljából. Számos vállalat együttműködik hosszú távon helyi önkormányzatokkal, hiszen közös érdekük a települések folyamatos fejlesztése és a munkavállalók elégedettségének elnyerése.

A jövőre nézve pozitívumnak tekinthető, ha egy cégnél bár még nincsenek meg ezek a paraméterek, tervben van a lakhatási elemek bevezetése a csomagba, invesztálás céges buszjáratba és további fejlesztési tervek, melyeket rövid időn belül a cég alkalmazni is fog.

Amennyiben az adott cég nem tudja biztosítani ezeket az elemeket és a városi infrastruktúra visszamaradott, sajnos negatív következményekkel számolhatnak.

Kiemelt Partnereink