Elemzések Milliárdos beruházás, sztrájk és bővülő rugógyár

Milliárdos beruházás, sztrájk és bővülő rugógyár

Wurmbrandt András | 2017.06.26 11:00

Milliárdos beruházás, sztrájk és bővülő rugógyár

A múlt héten kezdődött, mostanra azonban már véget is ért a részleges sztrájk a pozsonyi VW-nél. Közben Nyírbátorban 3,7 milliárd forintos beruházást jelentettek be, Tatabányán pedig folyamatosan bővül a Suzuki-beszállító rugógyár. Jönnek a múlt hét fontosabb hírei.

Hirdetés

Gyártók

Sztrájkba kezdett a Volkswagen szlovákiai leányvállalata alkalmazottainak mintegy 70 százaléka, miután kudarcba fulladtak a cég vezetőségével folytatott egyeztetések, amelyek során 16 százalékos béremelést szerettek volna elérni. A vállalat, a követelésekre válaszolva, arra tett javaslatot, hogy júniustól 4,3 százalékkal, a jövő évtől pedig 4 százalékkal emelnék a béreket. E hét elejére azonban megállapodtak.

A Magyar Tudományos Akadémia képviseletében Prof. Bokor József, alelnök és Prof. Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) igazgatója Dr. Knáb Erzsébettel, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatósági tagjával folytattak megbeszélést a járműipar előtt álló kihívásokról és a jövőbeli együttműködési lehetőségekről.

Az Audi 2,5 literes TFSI motorja nyerte „Az év nemzetközi motorja“ díjat a 2-2,5 literes kategóriában. Az erőforrás 2008 óta készül az Audi Hungariánál és immár sorozatban nyolcadik alkalommal nyerte el a rangos díjat.

Beszállítók

Új típusú gáz- és gőzturbina-lapátok gyártását telepíti Magyarországra a Siemens, az újabb csúcstechnológiás bővítés eredményeként legalább 150, magasan képzett szakembert vesznek fel budapesti Power and Gas üzemébe. A kompetenciabővítéshez kapcsolódó, 10 milliárd forint értékű beruházás részeként egy új, mintegy 10 000 négyzetméter területű csarnok építését kezdte meg a vállalat.

Már adatátviteli rendszerek prototípusgyártásával is foglalkozik a Delphi. A társaság portfoliója folyamatos átalakuláson megy át az új járművekben tetten érhető elektromos és elektronikai megoldások változásának köszönhetően.

Nemrég épült meg egy 1300 négyzetméteres raktárcsarnok, ősszel kezdenek hozzá egy újabb, 1500 négyzetméteres megépítésének, a technológiai fejlesztések is napirenden vannak. A Tatabányai Rugógyártó Kft.-nél folyamatos a fejlesztés.

Mintegy 3,7 milliárd forint értékű beruházással bővíti kapacitását a Diehl Aircabin Hungary német légi ipari beszállító vállalat Nyírbátorban, amelyhez a magyar kormány 1,38 milliárd forint támogatást biztosít. (Nyitóképünkön)

Szolgáltatók

A Waberer´s International Zrt. újonnan elindított részvényértékesítéséből várt 190 millió euró (nagyjából 60 milliárd forint) bevételből 32 millió eurót fordítanának a lengyel Link fuvarozócég felvásárlására, a fennmaradó részt pedig vállalati és működőtőke-beruházásokra – mondta Lajkó Ferenc, a Waberer´s International Zrt. vezérigazgatója.

Közben Wáberer György közleményben tudatta a sajtóval, hogy az erről rendelkező szerződés lejártakor, 2018 nyarán felmondja a Waberer´s márkanév és cégnév használatának jogát.

A munkaerőhiány a legégetőbb hazai autóipari probléma Nyírő József, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének (MAJOSZ) most megválasztott elnöke szerint. A Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -Technológiai Tanszékének adjunktusaként közelről látja, mekkora jelentősége van a képzésnek, a jól képzett munkaerőnek a piacon.

Összesen 552 millió forintnyi támogatáson osztozik a DS Smith, a BME és a Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft. konzorciuma. A támogatást az „Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése” című projekt megvalósítására kapták a konzorciumi tagok, ami az NKFI Alap keretében valósul meg. A projekt várható befejezési időpontja 2019. december 31.

Oktatás

A Knorr-Bremse járműtesztjeiből kapott ízelítőt a napokban az a 35 budapesti középiskolás, akik a Tököli Reptéren tesztelték a beszállító cég fékrendszereit.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Siemens Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma létrehozta az egyetemen belül működő BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot.

Szeptembertől fogadja a gyereket az Alba Innovár digitális élményközpont, ahol humanoid robotokkal, legórobotokkal, 3D szobrászattal és 3D nyomtatással, valamint interaktív asztallal és szociális robotokkal is ismerkedhetnek, míg az úgynevezett szabadulószobában a digitalizáció világára épülő rejtvényekkel és kihívásokkal találkozhatnak a diákok.

Techtogether

Június második hétvégéjén rendezték az E-Race futamot Németországban, amit a Formula Student sorozat tesztversenyének tartanak. Szezon előtti időpontra szervezik, így a csapatok élesben próbálhatják ki, milyen eredményekre képes egyéves munkájukból született járművük. A BME FRT csapatkapitánya, Sipos Gábor számolt be a magyar sikerről.

Gyártósor

A jövő a jelenben gyökerezik. Az autóiparnak egyre növekvő kihívásokkal kell szembenéznie. A jelenlegi belsőégésű motorra alapozott hajtástechnika több mint százéves múltra tekinthet vissza. Időutazás az elektromos autók világában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink