Elemzések Mi történt a 27. héten a járműiparban?

Mi történt a 27. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2014.07.04 16:56

Mi történt a 27. héten a járműiparban?

Kormányművet fejlesztett egy magyar vállalkozás, ellátogattunk a Nemak hengerfejgyárába, egyéves az e-útdíj, még több új Ikarus áll forgalomba. Interjú a Rába és az Aventics vezérével.

Hirdetés

Idén az első hat hónapban 32 ezer 992 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 21,4 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban. A forgalomba helyezett kocsik több mint 7,5 százaléka magyarországi gyárban készült. Megírtuk, melyek a legkelendőbb hazai gyártmányok.

Nem kelendő, mert még nem kezdődött meg a szériagyártása az újabb járműipari hungarikumnak, ám máris megmutattuk, ahogy a Mercedes-Benz gyári pilótái a Nürburgringen tesztelik a legújabb kecskeméti autót, a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake prémium kombit.

A "szomszéd várban", Győrben Herbert Steiner 2014. július 1-jével vette át az Audi Hungaria motorgyártásért felelős ügyvezető igazgatói pozícióját Achim Heinflingtől. Az új vezető a barcelonai Seat Componentestől érkezik.

Hogyan tovább, Suzuki?

A Suzuki globális vezetőségében ugyancsak személycsere várható, ám az utód kilétét egyelőre homály fedi. Aggódnak is a befektetők, miután a 84 éves Oszamu Szuzuki elnöknek újabb egy évre meghosszabbították a mandátumát anélkül, hogy az utódlás kérdéséről nyilvános vitát folytattak volna.

Mindeközben úgy tűnik, magyar gyártású autók menthetik meg a japán márkát. Egyelőre még India és Japán húzza a Suzuki szekerét, de a vállalat Európában akar erősödni. Az esztergomi autók iránti kereslet bizakodásra ad okot.

Tisztújító közgyűlést tartott, ahol nevet is változtatott a Magyar Gépjárműipari Szövetség. Pintér István újraválasztott elnökkel, a Rába vezérigazgatójával beszélgettünk.

Még gyakrabban találkozhatunk Budapesten a magyar buszokkal

A Rába a buszgyártásban is érdekelt, ezért is érdekes a hír, miszerint tizenöt új, Magyarországon összeszerelt, alacsonypadlós Ikarus busz áll forgalomba a fővárosban.

Évi 100 ezer terepjárót gyárthat a szomszédban a Ford, egyre valószínűbb ugyanis, hogy az EcoSport modell Romániában készülhet majd.

Se szeri, se száma a General Motors visszahívásainak. Az idei szervizbe terelések mutatója bőven meghaladja a 20 millió példányt. Megírtuk, mely modellek (tulajdonosai) jártak pórul ezúttal.

Új kormánymű a szigetszentmiklósi vállalkozástól

Jó hírünk is van bőven: például már a hét kezdetén közöltük, hogy új kormányművet fejlesztett az autóalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó szigetszentmiklósi Draspó-Tempó Kft.

Újabb gyárlátogatásról is beszámoltunk. A Nemak alumínium hengerfejeit a világ legnagyobb autógyártói építik be termékeikbe. A győri öntödében azt néztük meg, hogyan lesz homokból és alumíniumból hengerfej.

Ellátogattunk a győri alumínium öntödébe

Hetedik alkalommal rendezték meg Egerben a Pneumobil mérnökhallgatói versenyt, ezúttal azonban – a szervező gyár tulajdonosváltása miatt – új nevet kapott a rendezvény. Az Aventics igazgatótanácsának elnökével, Thomas Brücknerrel beszélgettünk a mérnökképzésről.

Egy éve vezették be az e-útdíj rendszerét, a kormányzat elégedett a tapasztalatokkal. Megkérdeztük a fuvarozók képviselőit, akik árnyalják a képet: szerintük még mindig szükség van finomhangolásra.

Az e-útdíj kapcsán Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára is kifejtette véleményét

Húsz új szelektív hulladékgyűjtő gázüzemű gépjárművet kapott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., míg újabb tizenkét, sűrített földgázzal (CNG) működő, használt Van Hool NEW A330 CNG típusú autóbusz érkezik júliusban a fővárosba, így nyár végére összesen 49 gázüzemű busz jár majd a dél-pesti térségben.

A közelmúltban virtuális tervezőlabort adtak át a Műegyetemen. A Gép- és Terméktervezés Tanszék új laboratóriumának kialakítását a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. több mint 10 millió forinttal támogatta.

Gazdaság

Amint múlt heti összefoglalónkban megírtuk, viszonylag jelentős mértékben gyengült a forint június utolsó hetében. Ezúttal az euróval szembeni 310 forintos hétfői nyitóérték nagyjából megegyezik a pénteki zárással, a hét közepén rövid és kisebb mértékű erősödés után 312 forint fölé emelkedett a mutató.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek áprilisban, éves bázison pedig 1,9 százalékkal. Májusban pedig 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt.

Elemzők szerint ez a kedvező tendencia fog folytatódni az iparban, s nem tartják aggasztónak, hogy a növekedés üteme kissé mérséklődött. Éves átlagban az ING Bank 8, a Buda-Cash 6-7 százalék közötti, a CIB Bank pedig 6,5 százalékos növekedést vár.

A hét utolsó munkanapján jelentette be Andreas Treichl, az osztrák Erste Group vezérigazgatója, hogy az Erste magyarországi és romániai hitelezési veszteségek és a romániai cégérték leírások ellenére kitart leánybankjai mellett, így egyik országból sem távozik.

Kiemelt Partnereink