Elemzések Mi történt a 25. héten a járműiparban?

Mi történt a 25. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2014.06.20 15:24

Mi történt a 25. héten a járműiparban?

Kiakadt a visszahívás-mutató, használt buszok és új villamosok érkeznek Budapestre, a németek viszik a magyar Audikat, az oroszok elzárják a gázt, a járműipar adja a felsőoktatási államtitkárt.

Hirdetés

A német parlament 66 új Audi A6 2.0 TDI ultra modellel bővítette flottáját. A kocsik különlegessége, hogy takarékos motorjaik Győrben készültek - keveset fogyasztanak és kevés szén-dioxidot bocsátanak a környezetbe.

Eleve jó hír az autóiparnak, hogy az elmúlt hónapban érzékelhetően nőtt a német autópiac, öt százalékkal több kocsit vettek a németek, mint egy évvel korábban májusban. Sok autójuk Magyarországon készült - nemcsak a képviselők szeretik a nálunk készült modelleket...

Árluhában az új győri modell

Ha már Audi: nem kellett sokat várni a következő új győri modellre. Elkészültek az Audi TT Roadster első példányai, szemfüles fotósok le is kapták az álcázott kabriót.

Nem látni a végét az akár a General Motors végét is jelenthető visszahívási botránynak, az amerikai óriás a minap ismét visszahívott 3,4 millió autót.

Könyv jelent meg az Ikarus mindennapjairól. Kiadták ugyanis a világ egykori legnagyobb autóbusz-exportőr székesfehérvári gyárának mindennapi életét bemutató, Ikarus szárnyai – Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai című könyvet.

A miniszterelnök is jelen volt a Takata miskolci gyárának alapkőletételén

A Takata az új magyarországi beruházás miatt magyar beszállítókkal kívánja bővíteni globális beszállítói hálózatát, ezért felkérte a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt (HITA-t) potenciális partnerek felkutatására.

Az új Miniben az egyik leglátványosabb újítás a BMW modellekből már ismert head-up kijelző, amely közvetlenül a sofőr látómezejébe vetít minden lényeges információt, így az még inkább az útra koncentrálhat. A megoldást a Bosch szállítja.

Nem sikerült rendezni a gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitát: az erről szóló kijevi tárgyalások eredménytelenül értek véget június 16-ra virradóra. Az orosz fél kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint reggeltől nem szállít gázt Ukrajnának, ha addig nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát.

Országosan egységes mobilrendszeren keresztül lehet július 1-től fizetni a parkolásért és az autópálya használatért.

A tatabányai önkormányzat 12 milliárd forint európai uniós forrást használhat fel 2020-ig a központi kormányzattal egyeztetett térség- és városfejlesztési célokra, ebből 2 millió forint jut a helyi közlekedés fejlesztésére.

Hasonló témában érkezett a hír, hogy a BKV alacsonypadlós Van Hool csuklós buszokat vásárol, amelyek ősszel állhatnak forgalomba a fővárosban.

A főváros megirigyelte a vidéken - Debrecenben, Miskolcon - futó új villamosokat

A használt buszok mellett összesen 47 új villamos érkezhet jövő tavaszig Budapestre, 2015 őszén pedig akár forgalomba is állhatnak.

Gumihulladékot újrahasznosító üzemet hoz létre a KGF Hungary Kft. a Bátonyterenyei Ipari Parkban; augusztus elejére fejezik be a telepítési munkákat, majd a próbaüzem után év végén, jövő év elején kezdik meg a gyártást a Nógrád megyei városban, ahol 24 embernek adnak munkát.

Kína, India, Brazília és Oroszország mellett Mexikó az egyik legkedveltebb befektetési területe az autógyártóknak és a Tier 1-es beszállítóknak. Hogy miért? Elemzésünkben elolvashatja.

Egyre nagyobb bajban van az orosz autópiac. A 2008-as válság hatására az orosz autópiac drasztikus visszaesést szenvedett el, 2010-től kezdve viszont minden a növekedésről szólt egészen 2012-ig, amikor az értékesítések elérték csúcspontjukat. Ezt követően viszont váratlan fordulat következett be: 2013-ban több mint 5 százalékkal estek vissza az eladások. Vannak ugyan, akik növelni tudták értékesítésüket, de több gyártó jelentős veszteségeket szenvedett az elúlt időszakban az orosz piacon.

Oliver Schatz és a BME csapata által az idei szezonra épített versenyautó

A nyár elején mutatták be a BME Formula Racing Team által az idei szerzonra épített versenyautót. Az igen széles támogatói körben a Bosch is képviseltette magát: Oliver Schatz, a cég Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője nyilatkozott szakportálunknak a helyszínen.

A Miskolci Egyetem és az olajipari vállalat együttműködésének következő lépcsőfokaként Mol Tanszék jött létre az egyetemen.

Élen jár a gyakorlatias szakemberképzésben az Audi Hungaria

Június 16-án 130 szakmunkástanuló kezdte meg szakképzését az Audi Hungariában, ketten ráadásul a konszern tulajdonába álló MAN tanulóiként egészítik ki gyakorlattal elméleti tudásukat.

Pont került az elúlt hét rejtélyes, nyitott mondatára: valóban Palkovics Lászlót, a BME tanszékvezetőjét kérte fel felsőoktatási államtitkárnak az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán ezt június 19-én jelentette be.

Fodor János, az Óbudai Egyetem új rektora

Székesfehérváron ismét beindul a gépészmérnökök képzése, ám a duális képzést a sokféle igény miatt nem könnyű bevezetni. Erről is beszélgettünk az Óbudai Egyetem új rektorával, Fodor Jánossal.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink