Elemzések Megkérdezték a magyar mérnököket: minden negyedik külföldre költözne

Megkérdezték a magyar mérnököket: minden negyedik külföldre költözne

autopro.hu/P.M. | 2017.01.18 10:30

Megkérdezték a magyar mérnököket: minden negyedik külföldre költözne

Egymásnak adják a kilincset a Magyarországról távozó mérnökök, és ha a helyzet fokozódik, három éven belül hatalmas problémát fog okozni a szakemberhiány. A Hays Hungary felmérése szerint a magyar szakembereknek a jobb anyagi juttatások és a szakmai fejlődés az elsődleges szempont, továbbá a nyugodtabb politikai légkör és a gyermekeik biztosabb jövője is a költözés felé billenti őket.

Hirdetés

A Hays Hungary Engineering & Manufacturing divíziója kérdőívet tett közzé, amelyet több mint félezer, műszaki területen, fehérgalléros pozícióban dolgozó szakember töltött ki. A felmérés során arra keresték a válaszokat, mennyire mobilisak a magyar mérnökök és milyen tényezők alapján választanak munkahelyet. A kapott válaszokat olyan demográfiai jellemzők mentén vizsgálták, mint az életkor, családi állapot és lakóhely, hogy pontosabb képet kapjanak a különböző csoportok preferenciáiról és motivációiról.

Ingázás

Általánosan jellemző, hogy a legtöbben a lakóhelyük 20 km-es körzetében választanak munkahelyet, viszont az ideálisnak tartott bejárási időnél már jelentős eltéréseket mutatnak a különböző korcsoportú és családi állapotú mérnökök. Amíg a 18-25 éves korosztály közel kétharmada a 15-30 perc közötti időt tartja ideálisnak, addig a 36-45 évesek 58%-a már a 30-45 perc közötti távot is elfogadhatónak tartja, közülük is a gyermekesek azok, akik több időt szánnak a bejárásra, mint a korosztályuk nem családos tagjai. Ez az arány a kor előrehaladtával egyre nagyobb, a 46-55 éveseknél 66%, az 55 felettieknél pedig 72%. A bejárási időnél figyelembe kell venni, hogy míg a 18-25 évesek több mint fele tömegközlekedéssel jár dolgozni, addig a többi korosztálynál már sokkal inkább a saját vagy a vállalati autó dominál, így ők könnyebben jutnak el külvárosi vagy vidéki munkahelyekre is.

A pénz az első

A jelenlegi munkahely kiválasztásának okainál érdekes megállapításra jutott a Hays. Azt, hogy milyen szempontok alapján döntenek, szinte egyáltalán nem befolyásolja az életkor, családi állapot vagy hogy Magyarország melyik részén laknak. Minden csoportnál az anyagi juttatás az elsődleges, amit szorosan követnek a szakmai kihívás, valamint a pozíció felelősségi köre. A legkevésbé fontos szempontok a vállalat piaci megítélése, valamint a barátok, családtagok véleménye.

Összességében az a tapasztalat, hogy a demográfiai tényezők nem befolyásolják a munkahely miatti költözés szempontjait sem. Magasabb fizetésű és szakmai kihívásokkal járó pozíciókkal lehet őket megfogni. A vállalat neve és piaci megítélése ebben az esetben sem számít túlzottan, így nem elég, ha egy vállalat piacvezető vagy erős márka, hanem juttatások szempontjából is a legjobbak közé kell tartoznia ahhoz, hogy megszerezze és megtartsa a mérnököket.

A Hays cégcsoportja nemzetközi adatai alapján továbbra is azt látja, hogy a magyarországi mérnöki fizetések elmaradnak a nyugat-európai bérektől. Feltételezhetően sokan emiatt hagyják el az országot. Ezért a Hays tanácsadói kíváncsiak voltak arra, hogy az itthon élő mérnökök közül hányan tervezik a külföldre költözést, és ennek mi az oka.

A fiatal mérnökök mennének elsőként

Minden negyedik kitöltő határozottan tervezi a költözést, 60%-uk három éven belül. Legnagyobb arányban a 25 év alattiak szeretnének más országban karriert építeni; 47%-uk válaszolta azt, hogy határozottan tervezi a költözést. Hasonló a helyzet a 46 év feletti gyermekteleneknél, náluk 40% a költözést tervezők aránya. Legkevésbé a családosok gondolkodnak a külföldre költözésről, közülük is a 26-35 éves korosztály. Így az az általános vélekedés, hogy elsősorban az Y-generáció hagyja el az országot a jobb lehetőségekért, a mérnökökre vetítve nem igaz. Sokkal inkább a pályakezdők vagy a nem családos X-generációs munkavállalók terveznek külföldre költözni.

Az itthon maradás oka a család és barátok közelsége, míg a költözésnek a jobb életszínvonal és a magasabb juttatások. A szakmai lehetőségek minden korcsoportnál csak a harmadik helyre kerültek.

Bár a fő okok minden kitöltőnél megegyeznek, de korosztályonként változnak a másodlagos célok, indokok.

Míg a 25 év alattiak főként az új országok és kultúrák megismerése céljából, addig a 26-45 közötti családosok a gyermekük jövője, a nyugodtabb légkör, a fejlettebb vállalati kultúra és a jelenlegi belpolitikai helyzetre hivatkozva mennének külföldre. A velük egyidős gyermektelenek szintén a belpolitikai helyzetet emelték ki fő oknak, de emellett és a munka-magánélet egyensúlya és az új kultúra megismerése is fontos indok számukra. Ezzel szemben az idősebbeknél a fő ok, hogy itthon az ő korukban már kevés a munkalehetőség és nehezen találnak stabil, nyugodt munkahelyet.

Összegzés

Elmondható, hogy az anyagi juttatások az elsődleges szempont mind a munkahely választásnál, mind a munka miatti költözésnél. A szakmai fejlődési lehetőségek és a felelősségteljes pozíció másodlagosak. Külföldre is elsősorban a jobb anyagi juttatások és a magasabb életszínvonal miatt szeretnének költözni, mert bár a mérnökök fizetése a magyarországi diplomás átlagkeresetnél jóval magasabb, de még így sem érik el a nyugat-európai bérszínvonalat.

Következő cikkünkből megtudhatja mennyire gondolkodnak másként a munkahely választásról azok, akik már külföldön élnek. Mi miatt költöztek el, és mi motiválná őket arra, hogy visszajöjjenek.

A Hays a világ egyik vezető, szakember-toborzással és egyéb HR-szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata. Műszaki területen szeretne elhelyezkedni, vagy vállalata számára toborozni? Forduljon a Hays-hez! Bővebb információkért és aktuális állásajánlataikért látogasson el a www.hays.hu oldalra, vagy keresse tanácsadóikat az [email protected] email címen.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink