Elemzések Megkapta a felszállási engedélyt a magyar repülőgépgyártás - Ez történt a 37. héten

Megkapta a felszállási engedélyt a magyar repülőgépgyártás - Ez történt a 37. héten

Wurmbrandt András | 2016.09.19 10:30

Megkapta a felszállási engedélyt a magyar repülőgépgyártás - Ez történt a 37. héten

Repülőgépgyártás Kecskeméten, Jaguar gyár Nyitrán, kutatás-fejlesztési központ Győrben, tűzoltóautók, üzemlátogatás és érdekes interjúk - ez volt az év 37. hete az Autopro szemszögéből.

Hirdetés

Gyártók

Szokatlan módon nem autós hírrel kezdjük a heti összefoglalót, a hét elejének legfontosabb híre ugyanis a repülőgépiparhoz kötődik: több mint 30 millió eurós beruházásról és közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a kecskeméti székhelyű Magnus Aircraft repülőgépgyártó a kínai Tianshan Industrial Grouppal. Az új vállalat 2020-ig 1500 Fusion 212 típusú, robbanómotoros repülőgépet szerel össze magyar licence alapján és értékesít Kínában.

Nem kaptunk viszont szárnyakat attól a hírtől, hogy négymilliónál is több autót hív vissza három gyártó: a GM egyes autóinak a légzsákja lehet hibás, a Nissan gépei kigyulladhatnak, ezen felül pedig a BMW újabb autói kapcsolódnak be a Takata-botrányba.

Nincsenek jó napjai a Lada autókat gyártó AvtoVaz orosz cégnek sem, szeptember végéig jelentősen csökkenti egyes modelljeinek gyártását, majd október közepétől, négy hónapon át, négynapos munkahétre tér át.

A Jaguar viszont fejleszt, mégpedig egyrészt itt a szomszédban, az ünnepélyes alapkőletétellel ugyanis megkezdődött a Jaguar Land Rover 2018-ban megnyíló új szlovákiai gyárának építése Nyitrán. Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő nyitrai üzem már a negyedik Szlovákiában működő autógyár lesz. Emellett a Birminghamben található üzemben is beruháznak, mintegy 100 millió font erejéig. Itt készül a legnagyobb brit autógyártó közepes árazású prémium sport szedánja, az XE.

Közben magyar gyártású vonuló járműveket kapott a tűzoltóság, az Audi három, a Volkswagen pedig hat százalékkal növelte eladásait, és piackonform frissítést kaptak a Dacia modelljei.

Pénteken pedig bejelentették, hogy a 15 milliárd forintos kerettel indított idei nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a Ganz Holding zalaegerszegi vállalatának 88 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad a kormány.

Beszállítók

A hét elején kiderült, hogy a rakodóhelyen magától közlekedő teherautót mutat be a Knorr-Bremse a hannoveri IAA kiállításon. A félpótkocsi a szállítmány fel- vagy lerakodásához automatikusan a rakodóálláshoz hajt. Környezetérzékelő rendszere és a különböző érzékelőkből nyert adatok segítségével, intelligensen hálózatos fékekkel, illetve vezetés- és kormányvezérlő rendszerekkel kombinálva a jármű ügyesen manőverez a fel- és lerakodáshoz, és veszély észlelésekor automatikusan leáll.

Nyilatkozott lapunknak Mayer Károly, a tolnai Fastron Hungaria Kft. ügyvezetője, aki többek között arról beszélt, hogy a cég folyamatos fejlődése miatt 2-3 év múlva akár 200 új kollégának is lenne hely náluk, a megváltozott munkaerő-piaci helyzethez viszont új módszerekkel kell alkalmazkodniuk.

Bemutattuk a ContiTech váci üzemcsarnokát, ahol azok az alkatrészek készülnek, amelyek jó részét manapság már jó eséllyel elfedi a dizájnos műanyag motorfedél a gépkocsikban, ezért is használtuk ki a ContiTech által ajánlott lehetőséget, hogy megismerkedjünk a hűtő-fűtő csőrendszerek készítésének professzionális világával.

A hét közepén jött a hír, hogy Kutatás-fejlesztési központot épít Győrben a balassagyarmati székhelyű Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft., amely egyedi igények alapján, saját tervezésű gépek, gyártó és szerelősorok, csomagolósorok, szállítópálya rendszerek és megmunkáló berendezések tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

Ahogy az is, hogy bővíti gyártó és tároló kapacitásait az autóelektronikai berendezéseket gyártó japán Mitsuba cég Salgótarjánban. A teljes beruházás 2017 végére készül el 4,3 milliárd forintból, a fejlesztéssel 150 új munkahelyet teremtenek.


Szolgáltatók

Mintegy hatszáz dolgozóra van szükség az állami vasúttársaságnál, a súlyos munkaerőhiányt bérfelzárkóztatási programokkal is orvosolja a MÁV. A vasút egyébként is kiemelt figyelmet kapott a héten, a Magyar Vasút 2016 szakmai rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy az ország versenyképességének megtartása, növelése érdekében a magyar infrastruktúra fejlesztése szükséges, és ebben a vasútnak meghatározó szerepe van.


Oktatás

Az európai egyetemek közlekedéstechnika professzorainak győri találkozóján adott interjút dr. Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora lapunknak. A rektor arról is beszélt, hogy mit tart az autóipar legnagyobb logisztikai kihívásának.

Magyarországon elsőként hat, a Siemens duális képzésében végzett fiatal szerzett Németországban is elismert fémipari szakmunkás-bizonyítványt. Emellett 18 másodéves diák Europass mobilitási igazolványt kapott.

Kiemelt Partnereink