Elemzések Megint a fránya politika: csúnyán betehet a gazdaságnak a katalán függetlenedés

Megint a fránya politika: csúnyán betehet a gazdaságnak a katalán függetlenedés

autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.29 14:03

Megint a fránya politika: csúnyán betehet a gazdaságnak a katalán függetlenedés

A politikai vita Katalónia függetlenségéről a fél gazdaság mellett a VW-leány Seatnak is megárthat. Néhány napon belül eldől, lesz-e újabb bizonytalan pont Európában.

Hirdetés

Szinte évről évre előkerül Spanyolországban a katalánok függetlenedési törekvése. Idén is elérkezett egy újabb hullám, melynek apropóján az Automobilwoche közölt írást a várható gazdasági-autóipari következményekről. A lap arra jutott, hogy a gazdaságra nézve a katalánok függetlenné válásának azonban jelentős következményei lennének, nem csak a „Maradék-Spanyolország” szempontjából, hanem magának Katalóniának is. A spanyol gazdasági miniszter például óva inti a katalánokat egy gazdasági öngyilkosságtól. Luis de Guindos saját állítása szerint tárgyalásban áll egy autógyártóval, amely Katalóniában tervez üzemet nyitni, ám ezt a politikai feszültség egyáltalán nem segíti.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az országban már jelenlévő gyártók is hamar érintetté válhatnak az ügyben. A Barcelona-közeli Martorellben található a Volkswagen-leány Seat. Bár a spanyol márka korábban komoly gondokkal küzdött, tavaly 8,6 milliárd euróval történelmének legmagasabb üzleti forgalmát bonyolította. A Seat termékeinek nagyjából 80%-át exportálta, amivel a spanyol ipar legnagyobb exportőre lett. Ezt a sikersztorit is veszélybe sodorhatják a függetlenségi törekvések. Az ügyre már Luca de Meo vezérigazgató is reagált, mondván, a Seatnak egy stabil környezetre van szüksége.

Senki sem tudja, mi fog történni

Az esetlegesen függetlenné váló Katalónia elvesztené Európai Uniós tagságát, így indítványoznia kellene a felvételt a közösségbe, aminek folyamata évekig is eltarthatna. Addig is az EU-n belüli eladásoknál a katalánoknak vámokat kellene fizetnie, ami az autószektorban máris 10 százalékos pluszköltséget jelentene – mondta el de Guindos. A kényes probléma (ami persze nem csak a Seatot érinti) miatti gazdasági bizonytalanság már meg is jelent, a spanyol kereskedelmi kamara elnöke kifejtette, a legtöbb vállalat már most kivár a befektetésekkel.

Hogy milyen robbanásveszélyes a helyzet az Ibériai-félszigeten, jól mutatja, hogy a spanyol állampapírok kamatlába történelmi mélységekben rekedt a katalán fejlemények miatt. A regionális kormányzat által október elsejére kiírt kötelező népszavazást a központi kormány ellenállása és a bírósági tilalom ellenére várhatóan végrehajtják.

Madrid meglop minket

Bár közvéleménykutatások szerint a több mint 7,5 millió lakosú Katalónia szeparatizmusának ellenzői is bőven vannak, nagyon sok támogatót is találni - az érzelmi túlfűtöttség mindkét oldalt alaposan megmozgatja. „Madrid ens roba” – tartják a katalánok, amely annyit tesz, hogy Madrid meglop minket. Tény, hogy másokhoz képest a katalán régió nagyobb gazdasági terhet visel a teljes spanyol gazdaságban, Madrid azonban nem nyitott a konfliktus kezelésésre és visszautasít minden, kisebb-nagyobb autonómiára vonatkozó katalán közeledést.

Október elejének közeledtével csak még tovább nőhet a feszültség, ezt jól mutatja a rendvédelmi szervek megerősítése is. Ez, a madridi nyomás további növekedése, illetve az eddig békés tüntetések erőszakossá válása esetén az is előfordulhat, hogy egyes külföldi vállalatok visszafogják spanyol tevékenységüket, esetleg áthelyezik székhelyüket.

Gazdasági-autóipari következmények, exporttal és importtal kapcsolatos kérdőjelek tömege - nem nehéz megtalálni a párhuzamot a küszöbön álló brexittel, Nagy-Britannia kiválásával az Európai Unióból. Hogy a katalánoknál hogy alakul mindez, hamarosan kiderül.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink