Elemzések Megállíthatatlanok? Rekordot ért el a török autógyártás

Megállíthatatlanok? Rekordot ért el a török autógyártás

MTI | 2017.03.14 08:20

Megállíthatatlanok? Rekordot ért el a török autógyártás

Az export felfutásának köszönhetően rekordot ért el az év első két hónapjában a törökországi autógyártás.

Hirdetés

A török autóipari szakmai képviseleti szervezet, az OSD kimutatása szerint az év első két hónapjában 266 ezer járművet gyártottak Törökországban, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A személygépkocsi-gyártás 46 százalékkal emelkedett, ezen belül is a legnagyobb mértékben az exportra készülő modelleké.

A járműexport január-februárban éves összevetésben 20 százalékkal 219 ezerre emelkedett, ezen belül a személygépkocsik exportja 60 százalékkal ugrott meg.

A török exportőr cégek képviseleti szervezete, a TIM statisztikái szerint januárban Törökország teljes exportja négy éve a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal emelkedett, az első két hónapban pedig 11,2 százalékkal.

Az év eleji fellendülésre azt követően került sor, hogy a tavalyi negyedik negyedévben politikai zavargások, biztonsági kockázatok és a török deviza árfolyamának a csökkenése miatt hét éve első alkalommal esett vissza Törökország gazdasági teljesítménye.

A török járműipar legnagyobb felvevőpiaca az Európai Unió. A legnagyobb autógyártók az Oyak Renault, a Ford Otosan, valamint a török Koc Holding és a Fiat Chrysler közös vállalata, a Tofas.

A belföldi autóeladások az év szezonálisan gyenge első két hónapjában csökkentek. Februárban például a járműeladások 11 százalékkal, az autóeladások 15 százalékkal csökkentek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink