Elemzések Még nem megoldott a japán autókra kivetett amerikai vám kérdése

Még nem megoldott a japán autókra kivetett amerikai vám kérdése

autopro.hu/B.A. | 2019.09.17 11:00

Még nem megoldott a japán autókra kivetett amerikai vám kérdése

Trump szerint heteken belül megállapodás jöhet Japánnal, de még nem tudni, hogy a japán autóexportra kivetendő vámokat csökkentik vagy nem.

Hirdetés

Az amerikai elnök kifejtette, hogy a Kongresszus jóváhagyása nélkül életbe lehet léptetni a megállapodásban foglaltakat, ezek érinteni fogják a digitális kereskedelmet, az agrár- és egyéb ipari termékeket. Ugyanakkor arra nem tett ígéretet, hogy a japán autóexportra kivetendő vámokat is csökkentik, pedig Japán szempontjából ez a legfontosabb kérdés – húzta alá az Equilor Befektetési Zrt. Aszó Taró japán pénzügyminiszter szerint a megállapodás nem tartalmazhatja a devizapiaci beavatkozás tiltását, mivel adott esetben a jen gyengítése létfontosságú számukra. Ezzel lényegében utalt a közelgő, újabb jegybanki stimulusra.

Airbus-támogatások

Közben az is kiderült, hogy az Egyesült Államok zöld utat kaphat az Európai Uniót sújtó vámokra. Nem hivatalos források szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) igazat adott Donald Trumpnak, miszerint az Airbus illegális támogatásokban részesült az EU-ban. Az amerikai elnök korábban számos európai terméket sújtó vámcsomagot helyezett kilátásba arra az esetre, amennyiben a WTO az ő javára dönt. Az Airbus részvényei 3,65 százalékot estek. Az EU-nak is van egy le nem zárt ügye a WTO előtt, amelyben az amerikai kormányt vádolja a Boeing szabálytalan támogatásával. Ezzel kapcsolatban csaknem 9 hónap múlva születhet csak döntés.

Szerdán egyeztet Kína és az Egyesült Államok

Liao Min pénzügyminiszter-helyettes és küldöttsége holnap Washingtonba utazik, hogy az októberben esedékes, magasabb szintű tárgyalások részleteiről egyeztessen. Az értesülést az állami CCTV tette közzé.

Nyitókép: instagram.com/toyotausa/

Kiemelt Partnereink