Elemzések Már jövőre elektromos motorokat gyártanak Győrben - ez történt a 46. héten

Már jövőre elektromos motorokat gyártanak Győrben - ez történt a 46. héten

Wurmbrandt András | 2017.11.20 11:00

Már jövőre elektromos motorokat gyártanak Győrben - ez történt a 46. héten

2018-ban megkezdődik az e-motorok sorozatgyártása a győri Audinál, a Kravtex-Kühne Csoport pedig bemutatta világszinten is egyedülálló orvosi célú autóbuszát, amely nőgyógyászati- és fogorvosi rendelőként is működhet. Egy átlagos hét, nagy járműipari bejelentéseit foglaltuk össze.

Hirdetés

Gyártók

A győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) megrendelésére 10 darab speciális egészségügyi szűrőbuszt gyárt. A magyar fejlesztésű, Credo Econell Medic típusú járművel az ország bármely pontjára eljuttathatók a legmodernebb orvosi diagnosztikai szolgáltatások, ezzel jelentősen csökkenthetők a területi ellátási különbségek. A szűrőbuszban két vizsgálóközpontot, WC-t, beépített konyhát, recepciót, és komfortos utazószegmenst is kialakítottak, így az a felszerelésekkel együtt a szakszemélyzetet is „házhoz viszi”.

Az Audi Hungaria felkészül a vállalat történetének legújabb korszakára: 2018-ban elindul az e-motorok sorozatgyártása Győrben. Az első gyártóberendezéseket már integrálták a gyártási folyamatba. Az elektromotorok jövőbeni sorozatgyártását három új vizsgálópad is támogatja a motorfejlesztésen. Az Audinak 2020-ra már három elektromos autója jelenik meg az utakon.

Beszállítók

Új, 6000 négyzetméteres gyártóegység építésébe kezdett Szentgotthárdon az autóipari alkatrészeket gyártó Ames Hungaria Kft., ahova Magyarországon elsőként telepítenek porkohászati technológiát. A 3,5 milliárd forintos beruházással bővül a szentgotthárdi gyártóüzem kapacitása, amivel 75 új munkahelyet hoznak létre.

Folytatja beruházási programját a Rába csoport, amely az idén az első háromnegyed évben 30,8 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 6,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a harmadik negyedévben 9,2 milliárd forintot, ami 9,1 százalékos bővülés - közölte a Rába Járműipari Holding Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

2018-ban kezdődik Kecskeméten a lökhárítógyártás az indiai tulajdonú SMP gyárában. A 100 ezer négyzetméteres üzemben műszerfal elemeket is gyártani fognak. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, az indiai tulajdonú Motherson (Samvardhana Motherson Group) portfóliója a járműgyártás minden szegmensét lefedi. A magyarországi visszapillantó tükörgyártáshoz kötődő beruházások sikerére alapozva a cégcsoport lökhárító elemekre és alkatrészekre specializálódott divíziója, az SMP (Samvardhana Motherson Peguform) is gyártóbázist létesített az országban.

Szolgáltatók

Hazánk az első nemzetközi állomás Észak-Amerikán kívül, ahol a világ egyik legelismertebb, beruházási helyszínkiválasztással foglalkozó tanácsadó testülete látogatást tesz, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) meghívására. A nemzetközi tanácsadók célja, hogy a látogatás keretében részleteiben megismerkedjenek a magyarországi beruházási lehetőségekkel, ezáltal az ügyfélkörükbe tartozó nemzetközi vállalatoknál Magyarország pozíciója jelentősen erősödhet.

Az 5G az egyetlen útja a mobilitás jövőjének: az, hogy minden mindennel össze lesz kötve, nemcsak az okosvárosra, az okosotthonra, az okosautóra érthető, de a távközlési cégek, az eszközgyártók, az intézményi és iparági szereplők között is egyre nagyobb az együttműködés. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója interjúnkban beszél arról, hogy hogyan gondolkodik erről.

290 milliárd forintos befektetésről és négyezer új munkahelyről tárgyalunk Németországgal. Jelenleg 24, döntés előtt álló német projekt van folyamatban, ha ezek megvalósulnak, újabb nagyszabású beruházások kezdődnek el.

Bakonyi Tamás lett a Magyar Gumiabroncs Szövetség új elnöke. Bakonyi Buczkó Gergelyt váltotta, aki alapítóként továbbra is az elnökség tagja maradt. Az új elnök, elődeihez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja a hét hazai gumiabroncs-gyártó céget tömörítő szakmai érdekvédelmi szövetség tudásmegosztó szerepét a gumiabronccsal és a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban.

Trend

Negyed évszázada oktat és kutat a BME-n Czvikovszky Tibor, a GPK Polimertechnika Tanszékének egyik alapítója. Úgy véli, kell készülnünk a kőolajkészletek erőteljes apadásának korszakára is. A BME Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszék professor emeritusa, az MTA doktora a közelmúltban kapott az intézménytől tevékenysége elismerésének jeléül József Nádor Emlékérmet.
Oktatás

Csúcslézerekkel tanulnak és dolgoznak a tatabányai diákok. Az Edutus Főiskola mechatronikai mérnök szakán tanuló több mint ötven diák nem csak tanul, hanem dolgozhat is az alkalmazott lézertechnológiai laboratóriumban két nagy tudású készülékkel.

Techtogether
A következő nevek az autósportok követői számára ismerősen csengenek: Michelisz Norbert, Bári Dávid, Bári Gergely, Tassi Attila. A csapattulajdonos, a csapatvezető, a mérnök és a pilóta. A közös metszéspont a M1RA Motorsport, amely a hazai túraautózás egyik legnagyobb sikereként a nemzetközi bajnoki cím küszöbén áll a TCR International Seriesben. Az ismert nevek mellé felsorakoztatunk három kevésbé ismertet: Sári Zoltán, Szurma Balázs és Józsa Dániel. Mindhárman a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájához kötődnek, amely a csapat szerelő-utánpótlásának egyik bázisa.

Gyártósor

Ipari önvezető járművek fejlesztése indul Székesfehérváron. Az uniós forrásból megvalósuló projekt során új technológiákat alkalmazó vezető nélküli targoncákat és a hozzájuk tartozó flotta irányítási rendszert dolgozzák ki. Az új technológiai megoldások segítségével a jelenleginél olcsóbb, az alkalmazási környezettel szemben toleránsabb, ezáltal költséghatékonyabb és szélesebb körben alkalmazható rendszereket hoznak létre.

Kiemelt Partnereink