Lesz Tesla-gyárunk? - Ez történt a 30. héten

Szerző: Pardavi Mariann | 2017.07.31. 06:31

Fejlesztett a műanyagipari óriás Magyarországon, lobbizunk a Tesláért, sokan akarnak 2017-től gépészmérnöknek tanulni – rövidhírek kánikulához. Nézzük, mi történt a 30. héten a magyar járműiparban!

Gyártók

 • Hárommillió Mercedest hívnak vissza – zengett a sajtó a hírtől. A kecskeméti Mercedes sajtóosztálya azonban úgy reagált: téves a visszahívás elnevezés, ugyanis a gyártót egyáltalán nem kötelezik a hatóságok az eljárásra. A folyamat a felhasználók döntésén alapul, önkéntes szervizszolgáltatásként írható le. 

Beszállítók

 • A német tulajdonú Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. a héten bejelentette, 3,4 milliárd forintos beruházással bővíti a nyíregyházi járműipari gyártóüzemét, ezzel 125 új munkahelyet hoz létre. Az 1997-ben alapított magyarországi vállalat 650 munkatársat foglalkoztat, a nyíregyházi gyár jelentős szerepet tölt be a cégcsoporton belül, piacvezető szerepe van a közúti és vasúti csuklóharmonikák gyártásában. 
 • Nagyszabású fejlesztésről számolt be a Videoton, azt közölték, hogy első fél évben nyolc százalékkal növelték árbevételüket az előző év hasonló időszakához képest. 2017 első felében mintegy négymilliárd forint értékben indítottak új beruházásokat.
 • A BPW Hungaria igazgatója, Mándli Péter arról számolt be a napokban, hogy évente akár 3-4 milliárd forintot is elköltenek új gépekre. Hozzátette azt is: a gyártási technológia folyamatos fejlesztésével, a hatékonyság javításával szeretné növelni termelését a nehézgépjárművek futóműveinek, futómű alkatrészeinek gyártásával foglalkozó szombathelyi vállalatnál.

Szolgáltatók

 • Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium. A központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. 
 • Heteken belül átadják a csaknem 5 milliárd forintból zöldmezős beruházásként létrehozott pátyi ipari parkot, idén pedig újabb 10 településen jelölhetnek ki hasonló célú fejlesztésre alkalmas területet. A területen működtet telepet egyebek mellett a Kühne+Nagel is. 
 • Sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amelynek során összegezték a féléves eredményeket: ezidáig 18 járműipari beruházás született, és újabbak vannak születőben. A Tesla alelnökével szeptemberben tárgyal újra a kormány.

Oktatás

 • 106 ezer fiatal és családja izgult a felsőoktatási ponthatárok miatt, ennyien jelentkeztek ugyanis továbbtanulni. Csak gépészmérnöknek 2017 szeptemberétől 2600 tanulnak.

Techtogether

 • A szervezők 2016-ban rendezték meg először a Formula Student versenysorozat kelet-európai futamát, az FS Eastet. 2017-ben a magyarok mellett német, svájci, holland, észt, finn, orosz, szlovák, cseh, osztrák, török és amerikai csapatok is érkeztek az örkényi Euroring versenypályára. Harmincnyolc team állt rajthoz, hazánkat a Széchenyi István Egyetemről az Arrabona Racing és a motorbeszállító csapata; a Szengine, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről a BME FRT, valamint a kecskeméti Pallas Athéné Egyetemről a Kefo Motorsport képviselte. Összesen 954 hallgató vett részt a futamon. Sok fotót hoztunk az Euroringen zajlott futamról. 

Trend

 • Jövő nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemeként elkészülő köralakú pályát. A tesztpályán a földmunkák után csütörtökön elkezdődött a geotextil és a 70-80 centiméter vastag kőalap terítése, ami évtizedekig jelentős terhelést képes majd elviselni. A 300 méteres körpályához mintegy 50 ezer tonna kőzúzalékot szállítottak már a helyszínre és kezdtek el teríteni.

Gyártósor

 • Elérte a 260 munkatársat a Bosch Miskolcon elindított legújabb működési egységében, a Regionális Szolgáltató Központban dolgozók száma, miközben eredetileg összesen 205 új munkahely teremtését vállalta a németországi központú vállalat – tudatta a cég kéziszerszám üzletága a héten.