Elemzések Lassan vége a zöld rendszámosok ingyen parkolásának – ez történt a 34. héten

Lassan vége a zöld rendszámosok ingyen parkolásának – ez történt a 34. héten

Beck András | 2019.08.26 13:06

Lassan vége a zöld rendszámosok ingyen parkolásának – ez történt a 34. héten

A Frankfurti Autószalon előtt záporoztak a hírek a Volkswagenről. Jövőkép, arculatváltás, akkumulátor-beszállítóban részesedés szerzése mellett, a pletykák közt még a Tesla megvásárlása is felmerült. Összeszedtük, milyen hírek határozták meg az autóipar világát a múlt héten.

Hirdetés

Az elektromos mobilitás világméretű megatrend, és mint ilyen, megállíthatatlannak tűnik. De hogy tudja-e hozni azokat az eredményeket, amelyeket elvárunk tőle, az sok minden függvénye még. A magyar autóipari beszállítóknak tehát nem amiatt kell aggódniuk, hogy hirtelen csak elektromos autókra lesz igény. Vígh Zoltán, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezető igazgatója szerint Magyarország meglehetősen elöl jár a zöld rendszámok arányában és az elektromos töltőállomások sűrűségében, de még hosszú ideig nem reális cél, hogy hirtelen mindenki elektromos üzemre váltson.

Hírcunami a Volkswagenről

Várhatóan a 2030-as évek elején jelenik meg az utolsó új fejlesztésű belső égésű motor a Volkswagen német autógyártó társaság kínálatában írta a Handelsblatt. Két világpremiert is ünnepel a márka egyébként a szeptemberi IAA Nemzetközi Autószalonon, Frankfurtban. A teljesen elektromos ID.3 mellett a márka az „Új Volkswagen” mottó alatt bemutatja a nagyközönségnek az új logót és arculatát. A német Manager magazinban jelent meg a hír, mely szerint a Volkswagen szívesen felvásárolná a Tesla-t, amennyiben lehetősége lenne rá. A német autógyártó közben mérlegeli annak a lehetőségét, hogy részesedést vásároljon valamelyik kínai autóipari beszállítóban, például akkumulátor gyártó vállalatban, hiszen ezek ellátásbiztonsága egyre kritikusabb az autógyártók számára. Illetve kiderült, hogy vezető szerepet akar betölteni a VW az elektromos átalakulásban. A gyártó 2025-ig négyezer elektromos töltőállomás telepítését tervezi németországi telephelyein, tíz éven belül pedig hetven elektromos modellt dobhat piacra.

Kínára figyel a piac

A Daimlerben 5 százalékban tulajdonos Beijing Automotive Group leányvállalatánál a Beiqi Fotonnál gyárthat kamionokat a német gyártó. Szintén Kínával kapcsolatos, hogy jelentősen csökkent a Geely bevétele és adózott eredménye az idei első fél évben.

Robotok, üzemanyagcella, vegyipar

Kiderült, hogy a Dürr tizenháromezredik robotja a General Motors dél-koreai Changwon üzemének lakkozó egységébe kerül. Az összesen 78 darabból álló harmadik robotgenerációs beszerelés a Dürr eddigi legnagyobb megbízásának része az országban. A robotoknak egyébként meg kell érteniük a rájuk bízott feladatokat az iparban. Ezek alapvetően egyszerű gépek: elvégzik, amire az algoritmusuk utasítja őket, megérteni azonban nem képesek a folyamatokat. Ahhoz azonban, hogy az emberek mellett biztonságosan tudjanak dolgozni, sokkal okosabb robotrendszereket kell fejleszteni egy tanulmány szerint. Üzemanyagcella-munkacsoportot hozott létre a Mahle, ahol minden, az témával kapcsolatos kérdés felmerülhet. Az autóipar átalakulása, a környezetvédelmi szabályok szigorodása, és az amerikai-kínai vámháború jelentik a legnagyobb kockázatot a világ vegyiparára, ez áll az Atradius hitelbiztosító globális szektorelemzésében.

Céges hírek

Négy százalék körüli emelkedéssel reagált a Renault és a Fiat árfolyama is arra a hírre, hogy az olasz gazdasági napilap, az Il Sole 24 értesülései szerint a Renault és a Fiat továbbra is kapcsolatban maradt egymással és vizsgálják egy esetleges összeolvadás mikéntjét. A német pénzügyi felügyelet, a BAFIN vizsgálatot kezdeményezett a BMW-nél, hogy kiderítse, szabályos volt-e a vezérigazgató kinevezésének bejelentése júliusban, ugyanis a német médiában már hetekkel a hivatalos bejelentés előtt megjelent a hír.

Kedvező piaci számok

Romániában 9,5 százalékkal nőtt az új járművek eladása az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten. A Sixt autókölcsönző vállalat forgalma jelentősen megnőtt globálisan az idei második negyedévben, a profit azonban minimálisan csökkent.

Javult a német gazdaság és sokat dolgoznak az amerikaiak

A vártnál jobban alakultak a német gazdaság teljesítménymutatói augusztusban, bár a szolgáltatóiparban kissé lassult a növekedési ütem és romlott az üzleti bizalom a vállalkozások körében a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerint. Az Egyesült Államok továbbra is az egyetlen olyan fejlett gazdasági szereplő, amely nem garantálja a fizetett szabadságot a munkavállalók számára. Ennek ellenére az amerikai dolgozók mégis elpazarolják szabadnapjaikat.

Automotive Hungary és Ipar Napjai

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) közösségi standja az idén 18 kiállítót fogad, közülük öt Németországból érkezik. A kiállítók az autóipari beszállítói ipar és az ahhoz kapcsolódó háttéripar különböző területeiről érkeznek, úgy is mint automatizálás, műanyagfeldolgozás, felületkezelés, szerszámgépgyártás, szoftverfejlesztés, mérnöki szolgáltatások és logisztika. Idén négy pavilonban 20 ország 562 kiállítója vett részt a Mach Tech – Ipar Napjai nemzetközi ipari szakkiállítás-együttesen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban májusban. A négy pavilonban megrendezett eseményre 19 016 látogató volt kíváncsi.

Startup

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) meghirdette a 10. Be Smart országos versenyt 19 kategóriában a legalább prototípussal rendelkező hazai központú startupoknak. Egyértelműen Berlin Németország startup-fővárosa, hiszen itt 2017-ben annyi új digitális vállalkozást jegyeztek be, mint Hamburgban (224), Münchenben (153) és Frankfurtban (137) összesen. Napjainkban Németország minden tízedik digitális cégét Berlinben hozzák létre.

Küzdelmes versenyszezon

A győri Arrabona Racing Team egyetemi versenyautóépítő csapat idei szezonja lezárult, részt vettek a zalaegerszegi FS East, a Formula Student Germany és a Formula Student Czech Republic versenyén.

Önvezetés

Idén nyáron a bécsi Seestadt Aspernben elindult az önvezető kisbuszok tesztelése, amelynek során kisebb baleset is történt, a projektet időlegesen leállították. A kutatási projektről és az eset tanulságairól beszélgettünk dr. Nyalka Csabával, a DLA Piper Hungary együttműködő ügyvédjével. Az önvezető autók jó úton haladnak ahhoz, hogy emberléptékkel is biztonságosan tudjanak közlekedni. De mi van a ki- és beszállással, a parkolással és a várakozással?

Zöld hullám

Az eladott elektromos személyautók száma 2018-ban elérte a eladott személyautók teljes számának 2,2%-át. Tíz éves kemény médiakampány hatására jutottunk el eddig az arányig, amely alapján egyszerűen legyinthetnénk és mondhatnánk, ez csak egy divathullám volt.

Kérdőív az autómegosztók használatáról

Kérdőívünk a hazai autómegosztás-használat és az azt befolyásoló tényezők aktuális állapotának jobb megértését célozza. Célunk, hogy a válaszok alapján bemutathassuk, mennyire fogadta el a magyar autós közösség az új típusú szolgáltatást, és milyen tényezők segítik vagy akadályozzák a fejlődését. A kutatás sikere érdekében kérjük olvasóink segítségét.

Nyitókép: instagram.com/bmwhu

Kiemelt Partnereink