Elemzések Kínai nyomulás Európában: a Geely bevásárolná magát a Daimlerbe

Kínai nyomulás Európában: a Geely bevásárolná magát a Daimlerbe

autopro.hu/Sz.K. | 2018.02.15 06:28

Kínai nyomulás Európában: a Geely bevásárolná magát a Daimlerbe

A kínai Geely konszern vezetősége azon gondolkodik, hogy részesedést szerezzen a Daimlerben, mellyel még látványosabbá tenné a világ legnagyobb autópiacának terjeszkedését Európa felé. Tavaly már voltak hasonló kísérletek, a tárgyalások akkor megszakadtak.

Hirdetés

Újabb lehetséges nagyrészvényes kerülgeti a Daimlert: a kínai Geely konszern 3-5%-os tulajdonrészt szerezne az autógyártóban. Összehasonlítva a Volkswagennel vagy a BMW-vel, melyek még több nagyrészvényessel bírnak, a kínai vállalat által megcélzott lehetséges tulajdoni arány nem nagy. A Daimler értékpapírjainak azonban nagyobb része forog közkézhányadon, így Daimlernél a Kuvaiti Nemzeti Vagyonalapok már nagyjából 6,8 százalékos részesedéssel is vállalat legnagyobb tulajdonosának számít.

Tavaly novemberben a Geely egyszer már megpróbált részesedést szerezni a vállalatból, ezt azonban a Daimler megvétózta, mert a tervezet a többi részvényesét rosszabbul érintette volna.

A kínaiak számára, akik saját márkanév alatt építenek Kínában sikeres autókat, nem ez lenne az első európai részesedés. Néhány éve a Geely felvásárolta a svéd Volvo prémium autógyártót, melyet azóta felvirágoztatott. Főként a márka XC60 és XC90 SUV modelljei kedveltek a vásárlók körében.

Az ázsiai ország részvényesei tavaly rekordösszegekkel szálltak be az európai, és főként a németországi vállalatok felvásárlásába is.

Kiemelt Partnereink