Elemzések Kettesével vennék fel az autóipari gyakornokokat a britek

Kettesével vennék fel az autóipari gyakornokokat a britek

autopro.hu/Sz.K. | 2019.03.23 05:00

Kettesével vennék fel az autóipari gyakornokokat a britek

A brexit máris nagy hatással van az Egyesült Királyság autóiparára. Februárban a Honda jelentette be swindoni üzemének bezárását, míg a Nissan a gyártási volumen csökkentését fontolgatja. De nyilván nemcsak ezek a döntések lesznek negatív hatással az ország munkaerőpiacára. Viszont egy kutatás szerint nem kell olyan borúsan látni a helyzetet.

Hirdetés

A Joblift multinacionális álláshirdetési oldal húszmillió online álláshirdetést vizsgált meg az elmúlt két évből, hogy megismerje az autóipar toborzási módszereit és főként igényeit. Mivel a brexit által okozott bizonytalanság miatt várhatóan rengeteg ember állása forog kockán, a portál azt vizsgálta, volt-e csökkenés a meghirdetett állások számában a hatvanmilliós szigetországban.

Az autóiparban az elmúlt két évben 133 094 álláshirdetést posztoltak, és átlagosan havi 1 százalékos kínálati bővülést mértek. Viszont ez mégis sokkal rosszabb eredmény, mint az általános munkaerőpiacon, mert itt 3 százalékos kínálati bővülés volt tapasztalható.

Bristol, Sunderland és Birmingham mostanában nem az autóipari sikerek, hanem inkább a leépítések miatt szerepeltek a hírekben, viszont meglepő módon Bristolban volt a legnagyobb növekedés az autóipari álláshirdetések arányában. De Sunderlandben, Dagenhamben és Birminghamben is bővült az álláshelyek száma. A meghirdetett 133 094 állás 7 százaléka autóipari gyakornoki pozíció volt, ami azt jelenti, hogy a vállalatok bíznak a brit ipar jövőjében és annak növekedési potenciáljában.

A Joblift elemzése továbbá arra is rámutat, hogy rengeteg autószerelőre volt szüksége a piacnak az elmúlt két évben, a feltöltött állások 9 százalékát tették ki ilyen pozíciók. Keresett szakma volt továbbá az ügyfélszolgálati vezető 5 százalékos részesedéssel, szerelő és karbantartó technikus 2,5, illetve szoftvermérnök is 2 százalékos részesedéssel.

Kiemelt Partnereink