Elemzések Két nagyvállalat is gazdát cserélt – ez történt a 15. héten

Két nagyvállalat is gazdát cserélt – ez történt a 15. héten

Pardavi Mariann | 2018.04.16 08:35

Két nagyvállalat is gazdát cserélt – ez történt a 15. héten

A héten két olyan nagyvállalatot is felvásároltak, melyeknek hazánkban is van érdekeltsége. Vajon hogyan érinti a magyar telephelyeket a Takata és a Federal Mogul eladása? Összefoglaltuk az elmúlt hetet, nézzük, mi minden történt a magyar járműiparban ezen kívül.

Hirdetés

Magyar busz

  • 1000 négyzetméterrel bővít Győrben a Kravtex-Kühne (képünkön), további 4000 négyzetmétert építenek hozzá az új mosonmagyaróvári csarnokhoz. A vállalat gyártja a Credo buszokat, melyeknek 70-85 százalékos magyar hozzáadott értéke a legmagasabb a hazai gyártmányok között.

Felvásárlás

  • A Federal Mogul gazdát cserél. Az új tulajdonos, a Tenneco azt tervezi, hogy az 5,4 milliárd dolláros felvásárlás lebonyolítása után két független, nyilvánosan működő vállalatot hoz létre. Az egyik a hajtásláncokhoz kötődő termékekre, a másik pedig az olyan autóalkatrészekre fókuszál, mint a felfüggesztések, lengéscsillapítók.
  • Pont kerülhet a légzsákbotrány miatt megrendülő Takata adásvételének végére. A KSS megszerezte a szükséges tőkét ahhoz, hogy felvásárolja a Takata légzsákokat gyártó vállalat majdnem összes eszközét attól a csoporttól.

Fejlesztés

  • A Rába bejelentette, hogy 2019-ben lezárja tízmilliárd forintos programját, melynek eredményeként olyan Európa legmodernebb kovácsoló üzeme jön létre.
  • A japán Zoltek 30,8 milliárd forintos beruházással 357 új munkahelyet teremt nyergesújfalui üzemében, a fejlesztéssel 8 új gyártósor jön létre.
  • A járműipar belföldi eladásai 26,1 százalékkal nőttek tavaly februárhoz viszonyítva, a gumiipar 32,6 százalékkal növelte értékesítését.

Oktatás

  • Április 26-án rendezik meg az országos, interaktív Lányok Napja programot. Az akció célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pálya előnyeiről, ezáltal bővítve látókörüket, tágítva a munka világáról alkotott képüket.
  • Idén több mint 107 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe: a legnépszerűbb alapszakok a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, az ápolás és betegellátás, az óvodapedagógus és a pszichológia.
  • A határfelületi kötéstechnológiákat és minőségi javításuk lehetőségeit elemzi a BME járműmérnök doktorandusza. A járműmérnök elgondolásai és javaslatai az elektronika, valamint a járműgyártás különböző részterületei számára lehetnek értékesek. Berczeli Miklós szerint a tömegcsökkentéshez az alumínium-kompozitok ideális alapanyagok.
  • App kapcsolja össze a brit közlekedést – interjút készítettünk a projektmenedzserrel, David Smith-szel. Egyelőre csak az Edinburgh-tól északra lévő Fife megyében elérhető a pilot üzemmódban működő ígéretes szolgáltatás.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink