Elemzések Izmosodik a rubel, örülhetnek az autógyártók

Izmosodik a rubel, örülhetnek az autógyártók

autopro.hu/B.B. | 2017.04.06 06:39

Izmosodik a rubel, örülhetnek az autógyártók

Négy évnyi mélyrepülés után az árfolyamváltozások először lehetnek a gyártók segítségére – jó ideje vár erre többek között a VW-konszern, a Ford, vagy épp a Renault-csoport.

Hirdetés

Hosszú ideje enyhülhet a külföldi autógyártókra Oroszországban nehezedő nyomás, hiszen azon felül, hogy erősödésnek indult a rubel, elemzések szerint idén már szolid, négy százalékos pluszban zárhat az orosz autópiac. Az erősebb és stabilabb fizetőeszköz csökkentheti az oroszországi érdekeltséggel rendelkező gyártók költségeit, sőt a dollárban vezetett pénzügyi kimutatásokat is kevésbé torzítja.

A 2012-ben még hárommillió példányos forgalommal rendelkező orosz autópiac néhány év alatt felére zsugorodott, a lassulást leginkább a Volkswagen-konszern, a Renault-Nissan, illetve a Ford érezte meg. A jelenségre válaszul több gyártó visszafogta, vagy épp teljesen fel is függesztette helyi munkálatait.

Bár a 2012-es értékesítési szintre való visszatérés még nagyon messze van, elemzések szerint az orosz kereslettől idén elvárható négy százalékos növekedés már egészen biztatónak tűnik. Ennél is fontosabb, hogy az Automotive News szerint az autóipari vállalatok egyelőre szinte még a rubel erősödésével is beérik: Marcus Osegowitsch, a VW helyi vezetője már pozitívan értékeli, ha egy euróért kiszámíthatóan 65-67 rubelt kérnek, és nincsenek nagy árfolyamingadozások. A rubel márpedig idén eddig jól teljesít, a dollárral szemben 8, míg az euróhoz képest hat százalékkal erősödött.

A VTB elemzője úgy véli, ha a folyamat hosszabb távon is kitart, a külföldi gyártóknak már ez év végén, legkésőbb 2018 elején esélyük nyílhat a profitábilis működésre. Ugyanakkor Vladimir Bespalov azt is hozzátette, a vevők visszacsábítása érdekében az árakat egyelőre érdemes alacsonyan tartani – tudják ezt a gyártók is, a Ford például négy, a helyi Sollers-szel közösen gyártott típust kínál a korábbinál olcsóbban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink