Elemzések Indulatok és remények – ez volt a 12. hét

Indulatok és remények – ez volt a 12. hét

Pardavi Mariann | 2016.03.29 06:28

Indulatok és remények – ez volt a 12. hét

Új brit, német és dél-koreai vállalatok érkezhetnek hazánkba, két magyar gyárban pedig magasabb béreket követelnek a dolgozók. Lássuk bővebben, miről szólt az elmúlt hét!

Hirdetés

Gyártók

Úgy tűnik, a sztrájkkal indult hét sztrájkkal is zárul. Kedden sztrájkbizottság alakult az Audi Hungáriában, mert nem tudott megállapodni az idei bérekről a munkáltató és a munkavállalók érdekképviseleti szervezete. A követelések azonban nem vezettek eredményre, ugyanis megkezdték a sztrájkhajlandóság felméréséhez szükséges aláíróívek kiküldését Győrben.

Hasonló okok miatt alakult ki készültség pénteken a sopronkövesdi Autolivnél: a szakszervezet szeretné érvényesíteni a vállalat vezetőjének két évvel korábbi, 1500 munkatárs előtt tett ígéretét is, mely szerint a fizikai dolgozók 13. havi bért, a szellemi és az indirekt fizikai dolgozók 13. havi bért és üdülési pénzt kapnak az idei évben.

Izzanak a kecskeméti gyártósorok

Ezekkel szemben úgy tűnik, Kecskeméten minden a legnagyobb rendben. A magyarországi Mercedes-Benz autógyár 250 millió eurós, nagyjából 78 milliárd forintos beruházást valósít meg, melynek keretében új karosszériaüzem épül csúcstechnológia felhasználásával. Az OEM első embere nagyon pozitív, Christian Wolff azt nyilatkozta: hosszú távra terveznek Magyarországon. Talán még az is lehet, hogy a meglebegtetett új Mercedes-gyár helyszínéül minket választanak? Esély van rá, bár tény, legutóbb Lengyelország tűnt biztosabb befutónak.

Nemcsak a Mercedest, hanem az Audit és a Boscht is megkérdeztük, hogyan honorálják munkatársaik fáradozását, mennyit ér ezekben a gyárakban egy jó ötlet. Az egyik magyar vállalat átlagosan 70 ezer forinttal díjazza azt a munkást, aki jobbító javaslattal áll elő.

Magyar szívű Astra

Szentgotthárdról is írtunk a héten, ugyanis tavasz végén érkezik a hazai kereskedésekbe a cégek és családosok kedvence, az új kombi Astra. Volt szerencsénk vezetni a szentgotthárdi 160 lóerős biturbó motorral felszerelt modellt.

Szedlmajer László

Ez a hét sem telt el buszos téma nélkül: úgy tűnik, kútba esik egy magyar autóbuszos beszerzés Budapesten. Megkerestük a Rábát, akik készen állnának a járművek gyártására, nem rajtuk múlik a fővárosi midibuszok ügye. Ezzel szemben a BKV hisz a magyar buszgyártásban. Szedlmajer Lászlóval, a vállalat vezérigazgató-helyettesével hazai hozzáadott értékről, Budapest okos várossá válásáról beszélgettünk. Az Ikarus fénykora is szóba került.

Beszállítók

Nemcsak a Mercedes döntése miatt szurkolhatnak a magyar beszállítók, hanem a britek miatt is, ugyanis Mega Mission néven kampányba kezdett az Egyesült Királyság. A cél: kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatokat kiépíteni a fejlett gyártási technológiákat alkalmazó brit és külföldi cégek között. Vagyis futószalagon hozná az üzleteket hazánkba a brit járműipar.

Paul Kahn, az Airbus UK elnöke, a „The Emerging Europe Mega Mission 2016” kezdeményezés üzleti nagykövete

Kelet-Európa térképét fürkészi a Samsung is. Az elektromos közlekedés motorját jelentő energiatárolók gyártásához keres európai lokációt a dél-koreai Samsung SDI – Göd kimagaslóan esélyes helyszínnek tűnik.

Munkaerő

Sokan sokféleképpen próbálják maguknak bebiztosítani a képzett szakembergárdát. Szakportálunk a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ támogatásával olyan rendezvényt szervezett Zalaegerszegen, ahol a fejlődni vágyó cégek a jövő munkavállalóival, vagyis a ma diákjaival találkozhattak. Úgy tűnik, őket a magas bérek csábítják a mérnöki pályára.

A zalai cégek reménységei

Debrecenben ipari mérési és automatizálási kompetencia-központot épített ki az amerikai National Instruments. Ábrahám László ügyvezetővel a vállalat sikereiről és a munkaerő-piaci nehézségekről beszélgettünk.

Ábrahám László, az NI ügyvezetője

A magyarországi Bosch csoport budapesti telephelyén március 23-án ünnepélyes keretek között adták át a hazai termotechnika üzletág oktatótermét. Itt évente 1500-an ismerkedhetnek meg az alternatív, környezetkímélő és energiatakarékos fűtési megoldásokkal, melyek használatát és működését magas színvonalon képzett, gyakorlott szakemberek tanítják. Az oktatóközpont 30 millió forintos beruházással egy év alatt készült el.

Szolgáltatók

Jó évet zárt a 3D nyomtatásban erős Varinex, díjat kapott a BI-KA Logisztika, és sem a menekültek, sem pedig az orosz embargó nem tett keresztbe a Waberer’s árbevételének.

Oktatás

Hatvanévesen elhunyt a magyar mérnökképzés egyik kiemelkedő alakja, az Óbudai Egyetem rektora. Dr. Fodor Jánostól egy vele készült interjúval búcsúztunk.

Fodor János
Hirdetés

Kiemelt Partnereink