Elemzések Idén jóval több magyar vehet új autót, mint tavaly

Idén jóval több magyar vehet új autót, mint tavaly

autopro.hu/P.M. | 2017.02.01 12:29

Idén jóval több magyar vehet új autót, mint tavaly

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette az idei évre vonatkozó előrejelzését. 2017 első hónapja erős volt, és ha a további eladások is ilyen ütemben haladnak, idén minden bizonnyal sokan utazhatnak új járművekkel.

Hirdetés

Személyautók

A januári forgalomba helyezési eredmények annak ellenére, hogy a kemény tél nem kedvez a gépjármű értékesítésnek jelentősen meghaladják a 2016-os értéket. Ez azt vetíti előre, hogy a 2017. évben is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése.

A magánvásárlók inkább a használtautók kínálatából elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthetők, csupán az áfa visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű finanszírozásba.

Az MGE azt reméli, az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni.

Kishaszonjárművek

Az egyesület azt közölte, a kishaszonjárművek piacának enyhe visszaeséséből nem tudnak egy hónap után messzemenő következéseket levonni.

Nagyhaszonjárművek

A nagyhaszon járműveknél a visszaesés minimális. Nyilvánvaló, hogy a kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok némileg növelték a flottacserék idő intervallumát, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban.

Autóbuszok

Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést látnak, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Fontosnak tartják, hogy az emberek szállítását szolgáló buszpark jelentősen megfiatalodjon és korszerűbb legyen.

Motorkerékpárok

A piac továbbra is igen gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása. Továbbra is azt gondolják, hogy létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink