Elemzések Hol érdemes befektetni Magyarországon?

Hol érdemes befektetni Magyarországon?

Jablonszky Ábel | 2016.04.29 11:39

Hol érdemes befektetni Magyarországon?

A keleti és déli régiókban jelentősen nagyobb támogatást lehet elnyerni és sokkal több az álláskereső is. Feltérképeztük az aktuális lehetőségeket.

Hirdetés

Az Európai Unió 2014-2020 közötti fejlesztési időszakának egyik fontos újdonsága volt, hogy a Közép-magyarországi régió EU-átlagot meghaladó fejlettsége miatt kikerült a phasing-in támogatotti körből. Budapesten nagyvállalatok ezért nem részesülhetnek regionális eszközberuházási támogatásban. Hozzá kell tenni azonban, hogy 82 Pest megyei településen ellenben a korábbinál nagyobb arányú finanszírozás igényelhető.

A regionális eszközberuházási támogatás lehetséges maximuma nagyvállalatoknál a Közép-magyarországi régióban (Forrás: Támogatásokat Vizsgáló Iroda)

A következő térképen látható, hogy Magyarország keleti és déli régióiban viszont akár 50 százalékos regionális támogatás is elérhető a nagyvállalatok esetében. Ez duplája a Nyugat-Dunántúlon maximálisan adható mértéknek, de jelentősen nagyobb a Közép-magyarországi régióban adhatónál is. Fontos megjegyezni, hogy a két térképen a legalább 250 főt foglalkoztató cégek számára elérhető legnagyobb eszközberuházási támogatás mértéke van feltüntetve, a kkv-k azonban ennél magasabb hozzájárulásban részesülhetnek. A középvállalatok esetében további +10 százalék, a még kisebb cégeknél pedig +20 százalék támogatásintenzitás érhető el. Ez azt jelenti, hogy egy észak-, dél- vagy kelet-magyarországi kisvállalat akár 70 százalékos finanszírozással is számolhat. A kkv-kra vonatkozó többlet egyébként az egész országban ugyanannyi, ezért például egy budapesti mikrovállalkozás is 20 százalékosan támogatható.

A regionális eszközberuházási támogatás lehetséges maximuma nagyvállalatok esetében Magyarországon (Forrás: Támogatásokat Vizsgáló Iroda)

A különböző támogatási formák mellett nem elhanyagolható a munkaerő kérdése sem. Míg az ország észak-nyugati területein óriási probléma a szakemberhiány, a kevésbé fejlett északkeleti és déli régiók a magasabb munkanélküliséggel küzdenek. Megfelelően képzett dolgozókat persze itt sem feltétlenül könnyű találni, de nagyobb esély lehet a sikerre. A kormányzat által létrehozott szabad vállalkozási zónák pedig további adókedvezményekkel kecsegtetnek, valamint az ide települt cégek plusz pontokat kaphatnak a pályázati rendszerben. A GeoIndeX térképe a zónák mellett a munkanélküliség területi különbségeiről is tájékoztat.

A szabad vállalkozási zónák és a munkanélküliség földrajzi összefüggése (Forrás: www.geoindex.hu)

A fentieken kívül persze számos további hozzájárulási forma létezik, például készpénztámogatás (utófinanszírozott, vissza nem térítendő), fejlesztési adókedvezmény (fizetendő társasági adó csökkentése maximum 80%kal, legfeljebb 10 évig), egyedi kormánydöntések, nagyvállalati beruházási támogatás stb. Nem szabad elfeledkezni a különböző támogatott hitelkonstrukciókról sem.

Kiemelt Partnereink