Elemzések Hatalmasat zuhant az üzemanyagok ára

Hatalmasat zuhant az üzemanyagok ára

Gégény István | 2016.09.15 14:49

Hatalmasat zuhant az üzemanyagok ára

Noha aktuálisan viszonylag csendesen küzd a világgazdaság a nyersolajfélék bezuhant árának hatásaival, az előnyös oldal nagyobb távlatból nézve megdöbbentően hat.

Hirdetés

Hol van már az az idő, amikor bőven 400 forint fölött fizettünk a kutakon a két alaptípus, a 95-ös benzin és a gázolaj literéért? Meglepő vagy sem, de nem is olyan rég volt ez. A kereskedelmi árak 2014 végén kezdtek meredek zuhanásba, s bár néhány hónap erejéig megfordult a tendencia, két éven belül 100 teljes forinttal csökkent idehaza a literenkénti ár, úgy, hogy közben nemhogy defláció nem volt az országban, de más termékek ára következetesen drágult.

A különleges folyamat hátterében az OPEC országok stratégiája áll: a világ olajpiacán elveszített jelentős részesedésüket kívánják visszaszerezni, ezért rendkívül nyomott áron ígérnek alá a piacon domináns orosz Brent és amerikai WTI olajtípusoknak. Ez alighanem az oroszoknak fáj jobban, hiszen az ő éves költségvetésük bevételeit főként az energiahordozók értékesítése adja, adná.

A drasztikus árverseny kezdetén, ami 100 dolláros gallononkénti ár felett indult, a 60 dolláros érték tűnt a gödör aljának, amolyan lélektani határnak. A Brent ennek ellenére aktuálisan 45 dollár környékén cserél gazdát, de járt már a mutató a 30 dolláros érték alatt is.

Egyes szakértők szerint az úgynevezett olajkorszaknak akár vége is lehet, ám a koporsóba más tendenciák is szöget vernek. Például az alternatív hajtások terjedése, a környezettudatosság szemléletének terjedése. Ennek ellenére az olaj sokáig jelentős, fontos energiaforrás maradhat, de messze nem olyan egyeduralkodóként fogja befolyásolni az energiaszektort a fekete arany, mint a korábbi évtizedekben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink