Hamarosan leállnak a magyar autógyárak – ez történt a 29. héten

Szerző: Pardavi Mariann | 2017.07.24. 06:33

A magyar járműipar lassan takaréklángra kapcsol, amíg viszont pislákol, megmutatjuk, milyen események történtek július negyedik hetében.

Gyártók

A következő hetekben kisebb-nagyobb hézagokkal hagyják el a gyárakat a hazánkban készült erőforrások és járművek. Az előre tervezett leállások jó alkalmat teremtenek a karbantartáshoz és az esetleges technológiai módosításokhoz.

Beszállítók

A francia tulajdonú Sicta Kft. bejelentette, hogy 3,4 milliárd forintos beruházással bővíti felsőzsolcai turbófeltöltőgyárát. Vevőik közé tartozik például a Mercedes, a BMW, az Audi és a Porsche, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán gyártott alkatrészeket a többi között ezekbe az autókba szerelik be.

A Sicta termékeit prémiumautókba szerelik be

Szolgáltatók

Fuvarozócéget vett a Waberer’s: a Linket 32,5 millió euróért vásárolta fel. A cég nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szolgáltatásokat végez Európában. A Waberer’s szerint az egyesüléssel hatékonyabban és versenyképesebben folytathatják tevékenységüket.

Két és fél milliárd forintért vesz elektromos autókat az állam. Nyolcszáz millió forint keretösszegig 2,65 méter tengelytáv alatti, félmilliárd forintig efelett a "közép 5. kategóriába" tartozó gépjárműveket vártak, szintén félmilliárdot ígértek a "közép 6." kategóriásokra, 200 milliót 2. kategóriás egyterűekre és félmilliárdot 3. kategóriás kishaszongépjárművekre.

Techtogether

Tavaly rendezték meg először a Formula Student versenysorozat kelet-európai futamát, az FS Eastet. A szervezők akkor bizakodóan úgy nyilatkoztak: lesz folytatás. A szándékot tettek követték, az együléses versenyautókat tervező nemzetközi csapatok mérnökhallgatói az örkényi Euroring versenypályán mutatják meg tudásukat a július 20-án kezdődő négynapos megmérettetésen.

Magyar csapatok is rajthoz állnak a Formula Student Easten

Az Audi Hungaria Zrt. három magyar csapatot támogat a Formula Student hazai futamain: a SZEngine, az Arrabona Racing Team, és a BME Formula Racing Team a verseny nemzetközi mezőnyében közel 30 ország több mint 60 csapata között áll rajthoz az idei nyáron. A mérnökhallgatók egyedi motor- és járműkonstrukciókkal vesznek részt a megmérettetéseken. Az autóipari nagyvállalat számára kulcsfontosságú az egyetemi kooperáció és ezen belül a fiatal mérnök-tehetségek támogatása.

Negyedik magyar csapatként részt vesznek a kecskemétiek is, a Kefo Motorsport tagjai új szívó- és kipufogórendszert terveztek és építettek járművüknek.