Elemzések Főleg az autóipar miatt került bajba a vegyipar

Főleg az autóipar miatt került bajba a vegyipar

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2019.08.21 08:00

Főleg az autóipar miatt került bajba a vegyipar

Az autóipar átalakulása, a környezetvédelmi szabályok szigorodása, és az amerikai-kínai vámháború jelentik a legnagyobb kockázatot a világ vegyiparára, ez áll az Atradius hitelbiztosító globális szektorelemzésében.

Hirdetés

Mivel a főbb piacokon, például Kínában, csökkent az autók iránti kereslet, a német autóiparban és több más ágazatban rövidebb műszakokat kellett bevezetni. Ez a magyar gazdaság autóipari kitettsége miatt a hazai vegyipari beszállítókra is negatívan hat majd. A tanulmány szerint sok műanyaggyártó vállalat hitelkockázati besorolása drámaian romolhat az egyszer használatos műanyag termékek betiltása nyomán.

Csökkenőben a német vegyipar

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint a vegyipar 1-1,9 százalékkal bővülhet az Európai Unió tagországai többségében, kivéve Németországot, ahol a tavalyi 1,6 százalékos csökkenés után az idén további 1,4 százalékos visszaesés várható. A körülbelül kétezer német vegyipari vállalat 90 százaléka kkv, és ezek a cégek foglalkoztatják a vegyipari dolgozók egyharmadát.

2018-ban már 3,6 százalékkal csökkent a német vegyipari termelés, a gyógyszergyártási adatokkal együtt. A tavalyi árbevétel 3,8 százalékos csökkenéssel 203 milliárd euró lett. Úgy becsülik, hogy 2019-ben 4 százalékkal esik vissza a német vegyipar, az árbevétel pedig 3 százalékkal.

Az autóipar visszaesése a teljes magyar gazdaságban érezhető lesz

A német vegyipar csökkenését egyebek mellett az autóipari kereslet megváltozása okozza, ez pedig negatívan hathat a magyar gazdaság egészére. A magyar vegyipar tavalyi, uniós átlag feletti, 7,8 százalékos növekedését például az autógyártás tette lehetővé, de az idén már csak ennél kisebb növekedés várható. A kereslet ciklikussága, a munkaerőhiány, vagy a brexit mind befolyásolja az európai autóipari trendeket, és mivel a magyar autóipar exportorientált, viszont nagy a súlya a magyar gazdaságban, az autóipari visszaesést a teljes magyar gazdaságban meg lehet majd érzni a szakértők szerint. Így nem csak a vegyiparban jelentkezhetnek majd a kedvezőtlen folyamatok.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink