Elemzések Fekete krónika az acélipar elmúlt egy hónapja

Fekete krónika az acélipar elmúlt egy hónapja

Kuthi Áron | 2019.06.21 11:32

Fekete krónika az acélipar elmúlt egy hónapja

Megvétózta az Európai Bizottság a német Thyssenkrupp és az indiai Tata-csoport acélgyártó vállalatának a fúziójá, csődeljárás elé néz a British Steel, 23 ezer munkahely veszélyben, Kínában jöhet létre a világ legnagyobb acélgyártója. Csak három hír az acélipar háza tájáról az utóbbi egy hónapból. Ezek nem jó jelek, mert egy eurómilliárdos piac forog kockán.

Hirdetés

Hogy nagy a baj, azt az európai acélgyártók érdekvédelmi szövetsége, az Eurofer is megfogalmazta, amely drámai hangú nyílt levélben sürgeti az uniós országok vezetőit és az Európai Unió döntéshozóit, hogy határozottabban lépjenek fel az Európát érő acéldömping ellen. A levél a bajok forrását a 2018 óta az amerikai kormányzat által bevezetett védővámokban látja, mert ennek következtében a világ acéltermékei az USA-t elkerülve nagyrészt Európában landolnak, nagyon kemény versenybe szorítva az európai gyártókat. Ráadásul a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos uniós adók is jelentős terhet rónak rájuk. Ezeket a félelmeket visszhangozta egyébként a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés is a közelmúltban.

Nagy-Britanniában a British Steel csődeljárás alá került, de ebbe a brexit körüli bizonytalanságok is bejátszanak, nem pusztán a globális acélipari történések. Szlovákiában a kassai US Steelnél hosszabb időre berendezkedtek a négynapos munkahétre, ami szintén nem jó jel.

Mr. Mittal begurult

Azonnali lépéseket sürgetett a luxemburgi székhelyű multinacionális Arcelor Mittal acélipari óriás is. Lakshmi Mittal a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva azt mondta, Európába 2017 óta 30-40 százalékkal több acél érkezik, miközben az igény lényegében nem nőtt. Az unió eddig bevezetett korlátozó intézkedései nem elegendőek. A vezérigazgató szerint jelenleg 500 millió tonna többletkapacitás van a globális acéliparban.

Eközben a világ másik felén teljesen más események történnek. A kínai China Baowu Steel Group, a világ második legnagyobb acélgyártója összeolvad belföldi riválisával, a Magang Holdinggal. A két vállalat az egyesülés után lőtávolba kerül ahhoz, hogy átvegye az első helyet az Arcelor Mittaltól.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink