Elemzések Ezért nem tud Németország lépést tartani a Szilícium-völggyel

Ezért nem tud Németország lépést tartani a Szilícium-völggyel

autopro.hu/B.B. | 2016.10.11 10:15

Ezért nem tud Németország lépést tartani a Szilícium-völggyel

Míg az USA a gombamódra szaporodó startupok országa, addig a németek esetében jóval kevesebb piacreformáló kezdeményezésről hallani. De miért van ez így?

Hirdetés

Részben a járműipari trendek átalakulásának köszönhetően megszaporodtak az újonnan, akár garázsból induló kisvállalkozásokról szóló hírek, melyekre néhány évi működés után esetenként évszázados múlttal rendelkező autógyártók és beszállítók is felfigyelnek. A startupok földrajzi megoszlása természetesen változó, az Egyesült Államokban például jóval több sikertörténetről hallani, mint Németországban. Az Automobilwoche most megvizsgálta, miért.

Az egyik alapvető eltérés a vállalkozói légkörben keresendő: a német lap szerint a tengerentúlon még egy sikertelen vállalkozás is képes pozitív kicsengéssel zátonyra futni. Ez a gondolkodásmód segít abban, hogy (és most csak a hamar legnagyobbakká nőtt cégeket említjük) a Google, az Apple, a Facebook, a Tesla, az Uber vagy épp az Airbnb otthonául szolgáló Szilícium-völgy vállalkozói ne csak új piacok felfedezésén, vagy épp új termékek megalkotásán dolgozzanak, hanem képesek legyenek elszakadni a már piacon lévő, létező megoldásoktól. Az első pillantásra destruktívnak tűnő ötletek (például az Uber és a taxitársaságok harca) hosszú távon a teljes piacot képesek lehetnek átalakítani.

Chuhee Lee, a Volkswagen egyik fejlesztője szerint a Szilícium-völgy nem földrajzilag, hanem eltérő gondolkodásmódja és mentalitása miatt emelkedik ki a versenyből. Ehhez társulnak a nagy számban rendelkezésre álló kockázati tőkebefektetők, ami együttesen azt eredményezi, hogy az amerikai vállalkozók hamarabb belekezdenek a tevékenység megkezdésébe.

A tengerentúli hatóságok innovációhoz való viszonylag lazább hozzáállása is az amerikai vállalkozók malmára hajtja a vizet: a robotautók vagy épp a drónok fejlődését a korai szabad tesztelés lehetősége gyorsította fel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink