Elemzések Ez történt a 31. héten

Ez történt a 31. héten

Biró Csongor | 2014.08.01 15:50

Ez történt a 31. héten

Mélypontra esett a magyar fizetőeszköz, rekordot jelentett az Audi Hungaria, hitelt vehet fel a főváros a hármas metró felújítására, nagy beruházásokat jelentettek be, miközben az egész európai gazdaság az ukrán válság hatásaitól retteg. Nézzük, mi történt a 31. héten a magyar gazdaságban és a hazai járműiparban.

Hirdetés

Gyártók

Az Audi Hungaria Motor Kft. sikeresen zárta 2014 első félévét: 1 066 236 gyártott motorral a vállalat tovább folytatta az elmúlt évek növekedését. Az év kezdete óta az új járműgyárban immár 66 640 jármű gördült le a gyártósorról. Az Audi Hungaria 2014 első félévében 3,712 milliárd euró árbevételt ért el. A vállalat január elejétől június végéig megvalósított 289 millió euró értékű beruházással hosszú távra fektet be a győri telephelybe. Ezzel az összberuházás értéke az Audi Hungaria alapítása óta 7,024 milliárd euróra emelkedett. A motor- és járműgyártó június 30-án 10 774 munkatársat foglalkoztatott.

Az Opel nyolc hónapja újította meg menedzsmentjét, új gazdasági és - az Opel Group szervezet múlt heti megalakulása óta - új jogi vezérfonalak mentén határozza meg önmagát, termékeit, jövőjét és a fejlődés irányát. A menetelés sikerében komoly fejezetet szánnak a szentgotthárdi gyárnak - erről is beszélt lapunknak Peter Christian Küspert, az Opel Group igazgatóságának tagja, kereskedelmi igazgatója.

Öt nagy szolgáltatóra bízza az operatív logisztikát a kecskeméti Mercedes. És tovább építi beszállítói bázisát - mondta a cég ellátási és logisztikai igazgatója a Budapesten tartott regionális járműipari fórumon.

Beszállítók

Folytatjuk az idei Ipar Napjai szakmai rendezvény előadásainak közreadását. Ezúttal a (korábbi nevén) Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) üzletfejlesztési és befektetés ösztönzési elnökhelyettese beszédét nézhetik meg látogatóink, a lényeges gondolatokat szövegesen is kiemeltük. A rendezvényen a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. cégvezetője a társaságuk következő időszakban tervezett vállalati fejlesztéseihez kapcsolódó beszállítói lehetőségeket vázolta fel.

A győri Nemak alumíniumöntöde augusztus elsején jelentette be azt az ötmilliárd forintos beruházást, melynek részeként hőkezelőcsarnokkal és új berendezésekkel bővül a gyár.

800 új munkatársat venne fel a biztonságtechnikai berendezéseket gyártó sopronkövesdi Autoliv. Az újonnan érkezett személyügyi vezető arról faggattuk, hogyan tudják a tervüket megvalósítani.

A Hankook Tire Magyarország Kft. menedzsmentje azt állítja, hogy többszörös kötelezettségszegés miatt bocsátották el a cégtől a szakszervezeti vezetőt, és nem jogi tanulmányai miatt A társaság közleményben reagált a szakszervezetek állításaira, és azt közölte: a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót betöltő munkavállaló felmondásának valós oka az, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából.

Egyelőre csak a kartonból készült változat, de bemutatkozott Budapesten a világ leggyorsabb szuperszonikus autója, a Bloodhound SSC. Brit mérnökök munkája, akik újabb rekordokra készülnek. A villámgyors jármű mögötti műszaki fejlesztésekről Andy Green tesztpilóta számolt be a brit ipari innovációs fórumon. A magyar beszállítók fejlődésének egyik kulcsfeltétele, hogy a mostaninál korszerűbb, sokkal hatékonyabb oktatási, képzési rendszerből érkezzenek hozzájuk a fiatalok - mondta lapunknak a Videoton üzletfejlesztési igazgatója a budapesti brit járműipari innovációs fórumon.

A Ganz Holdinggal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, így a Richter és a Waberer´s után a Ganz a harmadik magyar tulajdonú cég, amellyel a kabinet ilyen megállapodást kötött. A héten nem ez volt az egyetlen megállapodás: stratégiai paktumot kötött a magyar kormány és a Schwarzmüller Járműgyártó Kereskedelmi Kft. is.

Oktatás

A nyár közepén menetrendszerűen kihirdették a felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárait. Megnéztük, mit mutatnak a számok - elsősorban a műszaki képzésekre figyeltünk.

Forint

Alig változott a forint árfolyama pénteken, jegyzése az idei mélypont közelében tartózkodik. Az eurót délelőtt 313,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Az euró árfolyama március közepén állt legutóbb 314 forint felett. A forint akkor érte el idei leggyengébb árfolyamát 315,58-as eurójegyzésen. Hétfőn reggel hét óra előtt 308,25 forinton jegyezték az eurót a múlt péntek esti 308,43 forinttal szemben.

Export

Májusban 2,3 százalékkal nőtt a magyar export euróban számolt értéke, miközben az import 3,7 százalékkal bővült a múlt év azonos hónapjával összevetve. Az export éves növekedési üteme harmadik hónapja volt alacsonyabb a behozatalénál. Az év első öt hónapjában a gépek és szállítóeszközök export volumene 8,9, euróban számolt értéke 6,2 haladta meg a múlt év azonos időszakáét, míg az import 9,0, illetve 5,2 százalékkal nőtt. A közúti járművek kereskedelmének forgalomélénkítő hatása túlszárnyalta a zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmének jelentős csökkenését. A KSH jelentése szerint az árucsoportok között meghatározó súlyú közúti járművek exportja csaknem felével, importja (elsősorban az alkatrész-behozatal miatt) közel harmadával bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Negatív kilátások

A Moody's Investor Service megerősítette a magyar bankrendszer adósbesorolására adott negatív kilátást. A magyar bankrendszer adósbesorolása 2009 óta áll "Ba1 negatív" szinten. A Moody's döntését a magyar bankok eszközeit, nyereségességét és tőkemegfelelési rátáit továbbra is terhelő kockázatokkal indokolta.

Termelői árak

Háromhavi csökkenés után júniusban 0,8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak májushoz képest, az előző év azonos időszakával összehasonlítva ugyanakkor 0,6 százalékkal csökkentek. A KSH szerint a feldolgozóipari ágazatokon belül a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása és a járműgyártás árai voltak legnagyobb hatással az árnövekedésre. Májushoz képest nem történt árváltozás az energiaszektorban. 2014. júniusban az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan 0,3, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 1,7, a járműgyártásban 1,5, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatokban pedig 1,1 százalékkal nőttek jelentősebben az árak. Nem változtak az árak a kohászat, fémfeldolgozásban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink