Elemzések Ez történt a 24. héten a járműiparban

Ez történt a 24. héten a járműiparban

autopro.hu | 2014.06.13 15:53

Ez történt a 24. héten a járműiparban

Elektromos versenyautó, interjú a magyar Mercedes-gyár új vezérével, a felsőoktatási reform feltérképezése, százmilliárdos logisztikai fejlesztés - a rövid nyári héten sem állt le az élet az iparágban.

Hirdetés

Gyártók

Idén megkezdi a harmadik modell gyártását a kecskeméti autógyár, az üzem bővítése szintén napirenden van a Daimler vezérkarának tárgyalásain - így lehetne összegezni Thomas Geier legfontosabb válaszait, aki első alkalommal nyilatkozott szakportálunknak azóta, hogy nemrég ügyvezetővé választották Frank Klein utódjaként.

Thomas Geier vette kezébe a kecskeméti autógyár volánját

Amíg a Mercedesekért nagy a kereslet, az oroszok 13 ezer embertől válnak meg. Mostanában valamiért nem cseng jól a Lada márkanév...

Összeállítást közöltünk a prémium kategória német gigászainak küzdelméről. Mindhárom márka esetében a kereslet hajtómotorja Kína és az Egyesült Államok piaca.

A négykarikás autógyártó győri gyárának személyügyekért felelős vezetőjével a munkatársi utánpótlás témájáról beszélgettünk. - Az Audi Hungaria nyitott arra, hogy a beszállítóihoz készülő szakmunkástanulók gyakorlati oktatásában támogatást nyújtson a rendelkezésre álló oktatóközpontjának kapacitásaival - nyilatkozta szakportálunknak Knáb Erzsébet.

Felvázoltuk a közeljövőben gyártásba kerülő új modellek európai körképét is. A meg nem nevezett, ám elég jól sejthető új kecskeméti négykerekű mellett a Suzuki esztergomi gyárában is zajlanak az előkészületek. Arra is kitértünk a téma kapcsán, hogy vajon milyen átalakulás várható a kontinens autógyárait illetően a közeljövőben.

Lassna tényleg megérkezik a Tesla gyártása Európába

Elon Musk Londonból üzente: tényleg Európában is létrehozhatnak egy összeszerelő üzemet a Tesla modelljei számára. Csak eleget kell venni a szuperlimuzinból.

Beszállítók

Az alumínium öntvényeket gyártó győri Nemak jelentős részt vállal a helyi társadalom támogatásában. Be is mutattuk a konkrétumokat.

A műanyag járműipari alkatrészeket gyártó Kayser komáromi vállalatának ügyvezetőjével az álláskeresők motiválásáról beszélgettünk.

Beszámoltunk tovább a Bosch hatvani tréningközpontja fennállásának 15. évfordulójáról, valamint a veszprémi Transmoduls célgépgyártó 400 milliós K+F fejlesztéséről.

Szolgáltatók

Kiderült, hol alakítja ki logisztikai központját a keleti határszélnél Oroszország legnagyobb kereskedelmi üzletlánca, a Magnit. A beruházás összértéke várhatóan a 100 milliárd forintos nagyságrendet is elérheti.

Hasznos tapasztalatokat szereztünk Komárom-Esztergom megye munkalehetőségeit illetően a Tatabányán tartott állásbörzén.

Oktatás

Ami biztos: Klinghammer István távozik a felsőoktatási államtitkár posztról

A hét hírét ezúttal a műszaki felsőoktatás szolgáltatta. Balog Zoltán ugyanis nem mutatta be a felsőoktatási államtitkárt, holott többi közvetlen munkatársát megnevezte a rövid hét kezdetén. Mélyére eveztünk a témának: a területet érintő fejlődési irányokról, mi több, reformvágyról nyilatkozott szakportálunknak Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki egyben az ELTE rektora is. Ugyanebben a cikkben megszólaltattuk Rétvári Bencét, az emberi erőforrások miniszterének helyettesét, valamint idézetet közöltünk a meg nem nevezett, multitól érkező jelölt korábban nekünk adott interjújából is.

Bemutattuk a Debrecenben zajló mérnökképzést, amiről eddig talán méltatlanul kevés szó esett a médiában. Husi Géza, a helyi Műszaki Kar dékánja kalauzolt körbe bennünket a laborépületben.

Laborok a Debreceni Egyetem Műszaki Karán
Husi Géza dékán segítségével labortúrán jártunk Debrecenben

A passzátszelet azonban továbbra is a Műegyetem környékén fújják, legalábbis a mérnökképzést illetően. Ennek jeles igazolásaként bemutattuk, hogy miként mutatta be a 95 fős BME Formula Racing Team az idei szezonra épített versenyautóját. 3,5 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet a 160 lóerős jármű, amelyet elektromos motorok hajtanak. Több mint izgalmas fejlesztésbe pillanthattunk be, videót is mutatunk a műhelymunkáról.

Az előbbi hivatkozásra kattintva kiderül, mit rejt a lepel
Hirdetés

Kiemelt Partnereink