Elemzések Extra pihenőidő kell a munkásoknak a hőségben – ez történt a 30. héten

Extra pihenőidő kell a munkásoknak a hőségben – ez történt a 30. héten

Pardavi Mariann | 2018.07.30 08:33

Extra pihenőidő kell a munkásoknak a hőségben – ez történt a 30. héten

Embertelen a kánikula, a hőmérséklet a gyártóterületeken még rosszabb. A dolgozók egészségét azonban törvény védi: plusz pihenőt és hideg ivóvizet kell biztosítani. A kánikula ellenére a magyar járműipar szakemberei igen tevékenyek voltak. Két perc olvasás és megismerheti az elmúlt hét legfontosabb híreit.

Hirdetés
  • A spanyol járműipari alkatrészgyártó F. Segura Hungária Szolnokon fejleszti telephelyét négymilliárd forint értékben.
  • INTERJÚ: A MOL-csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve, hogy a jövőben nagy súlyt fektetünk a kibányászott, majd finomított szénhidrogénekből vegyipari termékeket, műanyagokat előállító petrolkémiai ágazat fejlesztésére. Célunk, hogy a beruházásaink révén a térség vezető vegyipari vállalatává váljunk, és tovább növeljük a finomítás-feldolgozás értékláncának integrációját – közölte Egri Miklós, a vállalat fogyasztói szolgáltatások üzletágának stratégiai projektjeiért felelős igazgatója.
  • INTERJÚ: Kínában őrült a tempó: a zöldmezős építkezéstől a prototípusig fél-egy év alatt kell eljutni. Ez úgy néz ki, hogy van egy kínai milliárdos, aki csak annyit lát, hogy az elektromos mobilitásban van a pénz. Összevásárol szakembereket, üzemet, rájuk zárja az ajtót, és azt mondja, fél év múlva legyen autó. A gyártást vagy kiadják egy kínai OEM-nek, vagy saját gyárat építenek. És most már elég tőke van Kínában, hogy ne csak kínai, hanem európai technológiát használjanak. A fejlesztés időnyomását pedig tovább terhelik a német vagy egyéb beszállítókra – mutatott rá az ázsiai ipari kultúrára Szalai Károly, a Sinneo Smart Technologies szoftvercég alapítója.
  • Felvásárolta az Emerson az Aventicset. A vállalat egyebek mellett Egerben is üzemeltet telephelyet.
  • A munkaadóknak a hőséghullámok idején ivóvizet kell biztosítaniuk a munkavállalóknak és rendszeres pihenőidőket kell beiktatniuk.
  • Meglepő őszinteséggel vallott a magyar gazdaság hiányosságairól Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Tusványosi Szabadegyetemen. Nincs elég magyar termék, nem beszélünk nyelveket, a kisvállalkozások nem áldoznak képzésre – sorolta a miniszter.
  • A munkaerőhiány egyik velejárója, hogy a vállalatok nagy vonzáskörzetből foglalkoztatnak dolgozókat. Egy bizonyos távolságon túl viszont tarthatatlan az ingázás a munka- és a lakóhely között. Veszprém után Zalaegerszeg is bejelentette, hogy munkásszállót épít. A Flex már jelezte, hogy elszállásolná dolgozóit.
  • 100 ezer embert át lehetne csoportosítani a közszolgálatból a versenyszférába.
  • Nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, 280 ponttól már műszaki egyetemen tanulhatnak a diákok.
  • A BME FRT hallgatói csapat az idei Formula Student versenyszezonra két járművel is készült, de a szezon első versenyét egyikkel sem tudták 100 százalékosan teljesíteni. Pár percen csúsztak el az egyik járművel.
  • INTERJÚ: Egy mérnök esetében például pár éven belül azt várom, hogy alapkompetenciává válik a programozás, legyen az PLC vagy bármilyen más általánosan használt programnyelv – osztotta meg gondolatait Molnár István, a Continental Digitális Gyárának mérnökségvezetője.
  • Elindult az Audi Hungáriánál az elektromotorok sorozatgyártása.
  • INTERJÚ: Ma már nem is lehet komolyan venni az olyan új autókat, amelyek ne kínálnák vezetéstámogató funkciókat. A közepes és felsőbb kategóriákban az aktív vezetéstámogató rendszerekre, vagy például az automata vészfékező rendszerre van egyre nagyobb igény – mutatott rá Citroën Magyarország PR-menedzsere, Kanalas Gergely.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink