Elemzések Elektromos autók és IAA - Ez történt a 38. héten

Elektromos autók és IAA - Ez történt a 38. héten

Wurmbrandt András | 2016.09.26 11:07

Elektromos autók és IAA - Ez történt a 38. héten

A kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, az idén erre 2 milliárd forintot biztosítanak, rúgógyárat avattak Tatán és dübörög az IAA Hannoverben. Ez történt a 38. héten.

Hirdetés

Gyártók

A németországi haszongépjármű kiállításra koncentráltak a gyártók az elmúlt héten: a Volkswagen az IAA-n csepegtetett információkat legújabb, elektromos furgonjáról, a Ford is Hannoverre fókuszált vadonatúj Ford EcoBlue dízelmotorjával, amely még kedvezőbb fenntartási költségeket és még magasabb teljesítményt kínál a legújabb Transit és Transit Custom modellek vásárlóinak.

A jelenleg is zajló programra a Scania új tehergépkocsi sorozatával érkezett, melyet a vállalat nem egész egy hónappal ezelőtti világpremierjén lepleztek le Párizsban.

S ha már Párizs, akkor egy pillanatra vessük oda vigyázó szemünket, a múlt héten ugyanis az is kiderült, hogy a Ford, a Volvo, a Mazda, a Bentley, a Rolls-Royce, a Lamborghini, és az Aston Martin nem lesz ott a hamarosan startoló Párizsi Autószalonon. A gyártók szinte teljesen azonos indokkal álltak elő távolmaradásuk bejelentésekor: a magas költségek miatt inkább a kisebb, számukra mégis nagyobb relevanciával bíró eseményekre fókuszálnak majd.

Az Audi Hungaria pedig munkatársaira figyel: Dr. Knáb Erzsébet, a társaság személyügyekért felelős ügyvezetője lapunknak adott interjújában ugyanis többek között arról beszélt, hogy idén 3,1 milliárd forinttal támogatják munkatársaik letelepedését Győrben, illetve környékén.

A VW konszernnél maradva, az elmúlt héten volt hír a Golf gyártásának leállásáról, valamint egy elektromos tanulmány autóról is.

Közben kiderült, az évtized végéig félmilliárd eurós, vagyis átszámítva 154 milliárd forintos fejlesztést hajt végre a Daimler Mannheimben lévő, haszongépjárművek számára motorokat készítő üzemében.

Beszállítók

A kkv szektor globális gondolkodása a versenyképességünk záloga – ez a mondat is a múlt héten hangzott el méghozzá Kilián Csabától a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkárától, akivel bérfeszültségről, béremelésről, újabb beruházásokról beszélgettünk, de szóba került az Automotive Hungary kiállítás is, amelyen idén különösen érdemes jelen lenni.

Beruházásról is érkezett hír: átadták ugyanis a japán rugógyártó NHK Spring Hungary első európai termelőüzemét a tatai ipari parkban, az üzemben 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító rugó és 1,2 millió stabilizátorrúd előállítását tervezik.

Tovább gördült a ZF és a Knorr-Bremse közötti licitszkander, amelyet a haszongépjárművek számára fékrendszereket gyártó Haldexért folytatnak.

Hosszú idő után először ismét drágulni fog a természetes, illetve a szintetikus kaucsukhoz szükséges alapanyagok ára. Az emelkedés várhatóan a Continental harmadik negyedéves számaiban is megjelenik majd.

Az IAA természetesen a beszállítókat is megmozgatta, a Magna Steyr például két, elektromos járművek számára készített eszközt mutatott be.

Szolgáltatók

Szolgáltatók rovatunk dübörgött a múlt héten, Németh Istvánnal, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének főtitkárával a győri Autóipari Beszállítói Konferencia kapcsán
beszélgettünk
, és arra kértük, emeljen ki néhányat a MAJOSZ őszi eseménynaptárából.

A MÁV pályakezdő diplomások beilleszkedését segítő orientációs gyakornoki programot indított szeptember 8-án, amelyen a MÁV-csoporttól 25, a GYSEV Zrt.-től 6 diplomás pályakezdő vesz részt.

Vonat után busz, átadták az első húsz új autóbuszt Kaposváron abból az ötvenkettőből, amelyet a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. október végéig fokozatosan állít forgalomba Baranya, Somogy és Tolna megyében.

Jelentős lépés elektromos autó ügyben: a kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, az idén erre 2 milliárd forintot biztosítanak - erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt egy szakmai fórumon Budapesten.

A hírt a maga eszközeivel Kaposvár fejelte meg egy nappal később, miután az ottani képviselő-testület megszavazta, hogy jövőre elektromos gépjárművek töltésére szolgáló állomásokat építsenek, a hét töltőre mintegy 30 millió forintot költenek majd.

Oktatás

Az oktatási szakemberek számoltak, és kiderült, hogy a magyarországi duális képzésben a 2012-es indulás 440 hallgatójához képest idén már 2990-en kezdték meg tanulmányaikat. A duális képzésben részt vevő 24 egyetem és főiskola a korábbi 187 céggel szemben már 555 vállalkozással kötött szerződést, és az együttműködések további bővülésével számolnak.

És végül egy kicsit már előretekintettünk az október 19. és 21. közötti Automotive Hungary Kiállításra, amelynek különleges színfoltja a Techtogether Automotive Hungary műszaki egyetemi hallgatói verseny.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink